HRVATSKI WIKILEAKS 6

Velika čistka u HŽ-u: Državna tvrtka platila 760.000 kn za 28.000 metli!?

U Hrvatskim željeznicama imaju jako veliku potrebu za metlama, ali ne kako bi počistili neviđenu korupciju koja vlada u toj tvrtki unazad deset godina.

Za brezove i sirkove metle su u ožujku ove godine potrošili ukupno 700.000 kuna bez PDV-a. Budući da je prosječna cijena metle od breze 25 kuna, znači da je HŽ naručio oko 28.000 metli.

U potrebi za metlama prednjači HŽ Infrastruktura, dio HŽ Holdinga.

U ožujku ove godine su od tvrtke Smit commerce nabavili brezove metle u vrijednosti od 490.300 kuna bez PDV-a. Međutim, dva mjeseca prije su također nabavili metle, ovaj puta od sirka, u vrijednosti od 190.334 kuna bez PDV-a od tvrtke DIV d.o.o iz Samobora.

Javila se tajnica

No, još je zanimljivje to što se tvrtka DIV uopće ne bavi proizvodnjom i prodajom metli, nego je riječ o velikoj tvrtki koja se bavi isključivo proizvodnjom vijaka i specijaliziranih alata. Ali, definitivno ne metli.

Kako bi provjerili o čemu se radi, odnosno da li je možda DIV imao neku zalihu metli, ili ih od nekog kupio pa prodao HŽ-u, nazvali smo Upravu DIV-a Samobor. Javila nam se tajnica i spojila na direktora, koji se, međutim, nije javio. Poručeno nam je da je direktor na putu, te da nitko drugi nemože davati izjave novinarima.

- Dajte mi neki kontakt pa će vas direktor nazvati - poručila je tajnica. Do roka za završetak izdanja nitko nas nije kontaktirao. Toj samoborskoj tvrtki jedini poslovni partneri su Hrvatske željeznice i Zagrebački Holding.

CIJELI ČLANAK PROČITATE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 22:26