ZAHTJEVAN POTHVAT

Velika bijela psina, neman duga sedam metara, s Gornjega grada preseljena na Velesajam

Riječ je o jednom od najpoznatijih izložaka Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji u svojim zbirkama ima više od dva milijuna eksponata

Carcharodon carcharias; velika bijela psina

 Marko Todorov/CROPIX

Velika bijela psina (Carcharodon carcharias), jedan od najpoznatijih eksponata Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Zagrebu koji je u fazi rekonstrukcije, u utorak je preseljena na sigurnu lokaciju u prostorijama Zagrebačkog velesajma.

- Muzej je trenutno u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov - izjavila je prof. dr. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Jedan od najvećih muzeja u našoj zemlji, HPM, smješten je u povijesnoj plemićkoj palači u Demetrovoj ulici na bedemima zagrebačkoga Gornjega grada. Od 1797. do 1834. godine ondje je djelovalo i prvo zagrebačko javno kazalište, glasoviti Amadeov teatar, nazvan po njegovu osnivaču i voditelju, mađarskom grofu Antonu Amadeu de Varkonyju, velikom županu zagrebačkom.

image
Lovro Belošević

U muzejskim se zbirkama nalazi više od dva milijuna primjeraka minerala, stijena, fosila, prepariranih biljaka i životinja iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja te s drugih kontinenata. Među ostalim, muzej je dom i 900 kostiju i zubi neandertalaca, više tisuća ostataka pleistocenske faune i gotovo tisuću artefakata koje je krajem 19. i početkom 20. stoljeća otkopao i istražio naš znameniti paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger (1856.- 1936.), što je najveća svjetska zbirka neandertalskih kostiju s jednoga lokaliteta.

Ujedno, Zbirka krapinskog diluvija najvrjednija je zbirka HPM-a. Nažalost, u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine palača Amadeo teško je oštećena te su uvjeti čuvanja postali neadekvatni za pohranu baštine. Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj, te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.

image
Prirodoslovni muzej

Kako je sedam metara velika bijela psina, ulovljena u Jadranu, u utorak uspješno prebačena na Zagrebački velesajam, u Demetrovoj ulici ostao je najveći eksponat: golema psina, (Cetorhinus maximus), ženka duga devet metara, uhvaćena kod Kraljevice u rujnu 1935. No kako nam je rekao Branimir Ivić, voditelj marketinga u HPM-u, i golema psina mogla bi za dva tjedna biti prebačena na sigurnu lokaciju na Velesajmu. Obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, vrijedna više od 118 milijuna kuna iz fondova EU i Grada Zagreba, počela je u prosincu 2021. godine. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja 2023. godine, kad će Palača Amadeo ponovno otvoriti vrata posjetiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:42