VETO NA ČLANSTVO

Velika anketa Jutarnjeg: Podržavate li Milanovića u blokadi ulaska Finske i Švedske u NATO ili ne?

Milanović smatra da Hrvatska ne smije odustati od uvjetovanja članstva Finskoj i Švedskoj u NATO-u dok se ne riješi Izborni zakon u BiH

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović u više je navrata dosad ponovio da Hrvatska ne smije odustati od uvjetovanja članstva Finskoj i Švedskoj u NATO-u dok se ne reformira izborni zakon u BiH, čija trenutna varijanta rezultira preglasavanjem Hrvata koji su u susjednoj državi konstitutivan narod.

Pritom je objasnio da on nije protiv Finske i Švedske, nego je poanta 'da ljudi u Hrvatskoj konačno shvate kako se ozbiljne države ponašaju'.

- Rat u Ukrajini traje, daleko je od naših granica. Mi imamo svoje probleme, korupciju, rasturanje pravne države, teroriziranje DORH-a, status Hrvata u BiH koji su sa skoro 800.000 pali na manje od 500.000. Hrvate se u BiH kao politički entitet razara, u tome u zadnje vrijeme aktivno sudjeluje Plenković i njegovih nekoliko suradnika. Drugi šute i ne znaju što bi sa sobom. Neki se prave mrtvi. Mi ne smijemo biti u fingiranoj smrti, moramo se boriti za svoje interese. Nakon 25 godina od Daytona, tamo i dalje nema nijednog hrvatskog časnika. Zato jer nam ne daju. Tamo ne smije primirisati nijedan uniformirani hrvatski čovjek. Što je Vlada učinila? Ništa. Mrtvilo. To me vrijeđa, kazao je Milanović navodeći u jednom od brojnih javnih istupa svoje razloge za blokadu finskog i švedskog članstva u NATO-u.

Na njegove komentare švedski europarlamentarac Charlie Andreas Weimers, član Kluba zastupnika Europski konzervativci i reformisti, rekao je da 'veto ide u oba smjera'.

- Švedska i Finska uplaćuju milijarde u proračun Europske unije i Hrvatska iz njega prima milijarde. Isto vrijedi i za fond 'EU sljedeće generacije' te ostale fondove. Želim podsjetiti gospodina Milanovića da veta idu u oba smjera, napisao je na Twitteru Weimers koji je u Europski parlament ušao 2019. godine kao član nacionalističke i krajnje desne stranke Švedski demokrati.

No, Milanovića njegove riječi nisu uspjele smesti: - Fućkaš njih i njihov novac, to su ucjene, rekao je Milanović pa švedskog zastupnika nazvao zatucanim islamofobom i fašistom te mu poručio neka 'nosi te prljave novce'.

- On će prijetiti Hrvatskoj..., zaključio je predsjednik koji je najavljivao da će sve zastupnike u Hrvatskom saboru koji ne budu protiv ratifikacije ulaska Finske i Švedske u NATO smatrati - izdajnicima.

Uz njega zasad otvoreno stoje tek zastupnici Mosta, na čelu s Ninom Raspudićem, dok su u SDP-u najavili da će podržati proširenje alijanse, iako iz te stranke stižu i naznake podrške predsjedniku Republike pa je, primjerice, u subotu Peđa Grbin izjavio da je 'za primanje Finske i Švedske u NATO, ali da i Milanovićevoj inicijativi treba dati priliku da postigne određene rezultate'.

- Summit NATO saveza bit će za mjesec i pol dana, idemo vidjeti hoće li ovakav pristup vanjskoj politici i borbi za hrvatske interese dati rezultate, zaključio je Grbin.

Vladajući HDZ snažno se protivi Milanovićevoj inicijativi i smatra je štetnom i po hrvatsku međunarodnu reputaciju i po same Hrvate u BiH. Protiv blokade su i zeleno-lijevi blok i nekadašnji SDP-ovci okupljeni u zastupničkom klubu Socijaldemokrati.

U anketi vas pitamo što vi mislite o Milanovićevoj najavi:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:00