CO2MPENSANTING BY PLANTING

Velika akcija pošumljavanja: 1500 Šumoboraca prošle je godine posadilo čak 25 tisuća novih sadnica

Prvi hrvatski program kompenzacije emisija CO2 sadnjom stabala započeo je u studenom 2021.

akcija Šumoborac

 Savez Izviđača Hrvatske

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING prvi je hrvatski program kompenzacije emisija CO2 sadnjom stabala, a organiziraju ga Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena.

Projekt je započeo u studenom 2021. i u nepuna dva mjeseca okupio više od 1500 volontera, simbolično nazvanih Šumoborci, koji su u 17 velikih akcija pošumljavanja posadili čak 25.000 novih sadnica. Uz pomoć i nadzor šumara Hrvatskih šuma, sadile su se nove šume na području Zagreba, Velike Gorice, Ivanić Grada i otoka Čiova i to primarno na mjestima gdje su šume već uništene djelovanjem klimatskih promjena.

image

akcija Šumoborac

Savez Izviđača Hrvatske

U sklopu projekta, provode se i interaktivne edukativne radionice po osnovnim i srednjim školama kroz edukativni program ŠUMOBORCI. Tijekom programa, izviđači su u suradnji sa stručnjacima Hrvatskih šuma, Ravnateljstva civilne zaštite i udruge Tatavaka, održali 24 edukativne radionice za 650 učenika u 11 osnovnih i srednjih škola. Učenici kroz interakciju uče o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, ali i o tome što kao društvo, zajednica i pojedinci možemo činiti kako bismo te posljedice i negativne učinke u budućnosti umanjili.

Nakon edukacija, učenici se uključuju u akcije pošumljavanja, zajedno s ostalim volonterima Šumoborcima. Na taj način mogu posaditi svoje sadnice i time nadomjestiti dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska. Svim Šumoborcima koji se uključe u akcije sadnje, posredstvom partnera i pokrovitelja projekta, osigurani su prijevoz, hrana i piće, radne rukavice, alat za sadnju i sadnice te stručna pomoć stručnjaka Hrvatskih šuma.

image

akcija Šumoborac

Savez Izviđača Hrvatske

Iz Saveza izviđača Hrvatske najavljuju nove akcije i u ovoj godini te još više novih sadnica.

„Jako smo zadovoljni dosadašnjim odazivom – i škola i ostalih građana. Uključiti 1500 ljudi da rade nešto korisno za sebe i okoliš i to vani, gdje zna biti i blatno i hladno, nije lako. Velika većina djece i mladih s kojima radimo akcije pošumljavanja nikada prije nisu bili u prilici posaditi svoje stablo. Šumoborci im upravo to omogućuju. Ali omogućuju im i da puno više zavole prirodu i počnu se za nju intenzivnije brinuti. Ove godine namjeravamo posaditi barem 50.000 sadnica, a akcije pošumljavanja proširiti i na područje Slavonije, Gorskog Kotara, središnje i sjeverne Hrvatske.“ – zaključio je Dan Špicer, glavni koordinator projekta i Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

image

akcija Šumoborac

Savez Izviđača Hrvatske

Kako navode organizatori, projekt CO2MPENSATING BY PLANTING prvi je ovakav projekt u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama, ali i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadomjestiti proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu.

Osmišljen je kako bi pružio mogućnost onima koji zagađuju malo, ali i onima koji zagađuju puno više, da sadnjom stabala u potpunosti ili pak djelomično neutraliziraju svoje po prirodu štetno djelovanje.

Svi partneri uključivanjem u projekt postaju ponosni nositelji Oznake CO2MPENSATING BY PLANTING. Tako su prvi partneri projekta i nositelji oznake CO2MPENSATING BY PLANTING tvrtke Coca-Cola HBC Adria, Raiffeisenbank Hrvatska, E.ON Hrvatska, PwC Hrvatska, L'Oreal Adria i Porsche Hrvatska. U ovoj godini broj partnera dodatno će se povećati, a time i broj posađenih stabala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:43