NOVA PRAVILA

Većina mjera se produljuje, lokalni stožeri najavljuju strože kontrole i češće inspekcije

Oči su sada uprte u Primorsku županiju u kojoj je jučer bilo najviše novozaraženih, 138 od 777 u cijeloj državi
 Bruno Konjević/Cropix

Nacionalni stožer danas će predstaviti novi set mjera koje će stupiti na snagu u ponedjeljak 15. ožujka. Značajnijih popuštanja neće biti, odnosno korigirat će se neki detalji na području sporta. No, s obzirom na epidemiološku situaciju, doznajemo, poticat će se da se mjere donose lokalno.

I dosad su lokalne samouprave mogle predlagati strože mjere, ali to su rijetko radile jer su nacionalne bile dovoljno oštre, no sada se to, doznajemo, još više očekuje od njih. Dubrovačko-neretvanska županija, koja ima najlošiju situaciju, jedina nije otvorila terase, a i od drugih županija se očekuje, budu li lošiji brojevi, da poduzmu mjere.

Kako doznajemo, oči su trenutno uprte u Primorsko-goransku županiju, koja je jučer imala najveći broj novozaraženih, i to 138 od ukupno 777 registriranih na području cijele zemlje. Iz tamošnjeg stožera doznajemo da će danas održati sastanak, ali nisu precizirali spremaju li se na pooštravanje. I druge županije još nisu krenule u restrikcije.

"Britanac" na istoku grada

Zagreb unatoč blažem porastu još ima dobru epidemiološku sliku.

- Zasad nema planova o pooštravanju. Naravno, sve ovisi o brojevima i kako će se epidemija kretati, a špekulirati o tome što i kako bi se zatvaralo ako se pogoršaju brojke, zbilja je preuranjeno - kaže Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Što se same epidemiološke situacije tiče, a koju, još uvijek, ocjenjuje povoljnom, kaže da su primijetili da je najviše dnevno zaraženih na istoku grada. - Tamo smo primijetili da imamo najveći broj, i to je uglavnom britanski - govori Šostar. U Splitsko-dalmatinskoj županiji kažu da se situacija u posljednja dva dana malo smirila.

- Zadnji podaci govore da smo imali u 24 sata 107 zaraženih, ili 15 posto od 742 testirana, a s obzirom na trend čak smo očekivali da će to biti i više. Zasad nećemo postrožiti mjere, ali smo na Stožeru dogovorili pojačanu kontrolu kafića i drugih mjesta okupljanja - kaže Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Dodaje da je otvaranje terasa kafića ipak opustilo ljude, a s koronom je tako da se svako opuštanje kažnjava povećanjem broj zaraženih.

Zajednička bitka

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, za Jutarnji list kaže kako podržava odluku Stožera da se mjere donose na lokalnoj razini. - Činjenica je da Hrvatska trenutno bilježi porast broja novih slučajeva, no isto tako postoje velike razlike između županija. Primjerice Dubrovačko-neretvanska još nije otvorila ugostiteljske objekte jer je loša situacija, no Istra i Bjelovarska županija imaju povoljnu situaciju i ne bi bilo dobro da se na razini države sve zatvori - govori Tabak.

Napominje kako se nadaju da će se brojevi stabilizirati i da neće biti zatvaranja, no isto tako svjesna je, kaže, bude li eksplozivnih porasta, da je takav scenarij moguć. - Pozivam sve kolege ugostitelje i sve naše goste da se pridržavaju mjera, zbog svih nas, a pogotovo zbog kolega koji nemaju terase. Ovo je zajednička bitka - ističe Tabak i zaključuje da moramo biti svjesni važnosti sezone o kojoj ovisi cijela zemlja, a ostvariti je možemo samo ako brojke budu povoljne. (L. B., B. B., V. G., G. J., I. K., N. P., M. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:52