PROTUPOŽARNA SEZONA

Vatrogasci u pakleni dio sezone ulaze s četiri kanadera, na terenu 82 nove kamere i dronovi, prvi put u akciji i novi sustav!

Ukupno će za protupožarnu sezonu biti na raspolaganju pet tisuća vatrogasaca te dvije stotine pripadnika Hrvatske vojske
 Jure Miskovic/Cropix

U novu protupožarnu sezonu hrvatski vatrogasci ušli su s četiri aviona Canadair, šest Air Tractora i jednim helikopterom. Na terenu je raspoređeno 226 kamera od kojih su 82 na novim lokacijama. Tako će kamere prvi put biti postavljene i u kopnenoj Hrvatskoj, u Karlovačkoj županiji te u Spačvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Potpora kamerama bit će jedna bespilotna letjelica koja će se koristiti na terenima koja kamere ne pokrivaju. Velika je novina potpuno novi sustav veze kojim će se koristiti vatrogasci. Njima će biti podijeljeno 800 novih uređaja te će vatrogasci prvi put imati svoj sustav veze neovisan o policiji. Uz to će im biti raspoređeno i 78 novih vozila za šumske požare. Ukupno će za protupožarnu sezonu biti na raspolaganju pet tisuća vatrogasaca te dvije stotine pripadnika Hrvatske vojske. Vojnici će biti raspoređeni u vojarni Lora, u Divuljama, Kninu te Pločama. Za ovu sezonu odobreno je zapošljavanje do 1131 sezonskog vatrogasca te 27 domicilnih vatrogasaca. Prvi put će protupožarne vatrogasne snage biti dislocirane u Jasenice i na otok Brač, i to na lokacije Selce i Milna.

Kako doznajemo, u odnosu na prošlu godinu u novu protupožarnu sezonu uloženo je tri milijuna eura više. Od toga je oko dva milijuna uloženo u tehniku, a oko milijun kuna u povećanje financijskih naknada za vatrogasce. Tako je primjerice sezonskim vatrogascima podignuta naknada na 660 eura. "Ovo mi je 13. sezona koju vodim, a sada su sustav i sinergija svih sudionika dignuti na višu razinu. Radi što kraćeg vremena dolaska na intervenciju, ove ćemo godine nadzirati vjetroelektrane i prvi put solarne elektrane", rekao je na predstavljanju nove sezone glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Prema njegovim riječima, za ljeto se predviđa srednja klasa opasnosti od požara, što znači da će ona biti uglavnom malo viša od prosjeka, osobito na jugu Dalmacije. Tucaković je istaknuo i da prva polovica ove godine nije bila povoljna za vatrogasce jer je zabilježeno 21,48 posto više požara s puno većom opožarenom površinom nego u istom razdoblju prošle godine.

image

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Lo Bianco/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Lo Bianco/fotogramma/zuma Press/profimedia

Osim što će se boriti s domaćim požarima, hrvatski će kanaderi i ove godine, najvjerojatnije, ići u ispomoć preko granice u druge države EU. Ove godine pozivi u pomoć stigli su vrlo rano. Tako je u utorak jedan kanader već bio spreman za polijetanje prema Cipru, ali je u posljednji trenutak odlazak opozvan. Prema prognozama, i ove godine očekuje se pakleno ljeto s mnogo požara u Grčkoj te bi avioni iz Hrvatske i ove godine mogli tamo otići u pomoć.

Tehnička ispravnost kanadera na početku protupožarne sezone nešto je bolja nego prošlih godina te vojska na raspolaganju ima četiri aviona ovog tipa. Predviđa se da će do kraja mjeseca ZTC vojsci predati još jedan avion, ali problem bi mogao nastati na početku kolovoza. Prema neslužbenim informacijama, tada jednom kanaderu istječu resursi i zasad nije predviđen njegov popravak.

image

Kanader

Sasa Buric/Cropix

Hrvatska je ugovorila nabavu dvaju novih kanadera, no oni će biti isporučeni tek 2026. i 2027. godine. Prije novih kanadera vatrogascima će stići 149 novih pick up vozila s nadogradnjom, 34 cisterne i 10.250 kompleta opreme za šumske požare. Ovih dana Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici odobrena su sredstva EU za nabavu tih sredstava te će uskoro biti raspisan natječaj za njihovu kupnju. Isporuka se očekuje 2025. i 2026. godine.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 18:40