OPORBA NA NOGAMA

Varaždin se zadužuje za 180 mil. kuna, dijelom da se namire dugovi prema Čehokovim partnerima

Tek manji dio novca potrošit će se na izgradnju SRC-a, postavljanje podzemnih kontejnera i opremanje gospodarske zone
Ivan Čehok
 
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Usprkos velikom protivljenju gradske oporbe i građana Varaždina, gradonačelnik Ivan Čehok i partner u gradskoj vlasti HDZ progurali su zaduživanje Varaždina za 180 milijuna kuna. Jednim dijelom će se zadužiti izdavanjem municipalnih obveznica, 67 milijuna kuna, dok će se 112 milijuna tijekom 12 godina isplaćivati iz proračuna za obradu baliranog otada.

Iako su unaprijed znali da s gradskim vijećnicima nemaju šansu, oporba i gradske udruge javnim su nastupima pokušali apelirati na savjest gradskih vijećnika prije samog glasovanja, ali uzalud.

Varaždince muči što se Grad ne zadužuje zbog spašavanja gospodarstva u pandemiji, nego kako bi se, između ostaloga, namirili dugovi prema negdašnjem varaždinskom gradonačelniku Hrvoju Vojvodi (tvrtki Ekos Holding ide 26 milijuna kuna) i tvrtki povezanoj s Davorom Pataftom (tvrtki T&H Invest ide 22,5 milijuna kuna).

Obojica su poslovni i privatni partneri gradonačelnika Čehoka. Hrvoje Vojvoda doveo ga je u gradsku vlast kao svog zamjenika dok je on bio gradonačelnik, a s Davorom Pataftom je zbog višemilijunske štete na račun Grada, a putem pogodovanja, nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora. Predmet je danas na Vrhovnom sudu, rješenje se čeka dulje vrijeme, a izgube li Čehok i Patafta ovaj sud, obojica odlaze na izdržavanje zatvorske kazne.

Pritvor prije 12 godina koštao je Ivana Čehoka tad gradonačelničke funkcije. Izašao je uz jamčevinu kao i Davor Patafta koji je za obranu sa slobode uplatio dotad najveću jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa, 12 milijuna kuna. Bilo je to tad više no što je izlazak iz zatvora platio osnivač WikiLeaksa Julian Assange, čija jamčevina je iznosila 312.000 dolara. Usto, Grad Varaždin prodaje i svoju najprofitabilniju tvrtku, Termoplin.

Varaždinska oporba i gradske udruge s mnogobrojnim simpatizerima, a među kojima su i mnogi gradski intelektualci, upozoravali su na manjkavost procedure u donošenju odluke o zaduživanju. Nitko nije znao, niti su vijećnici dobili materijale, na što će se potrošiti novac. Tek je predsjednik Gradskog vijeća i novi saborski zastupnik (HDZ) Damir Habijan sazvao presicu na kojoj je govorio kome će se uplatiti novac od gradskog duga. Bit će to, kao što se cijelo vrijeme i naslućivalo, tvrtki Hrvoja Vojvode i Davora Patafte (tvrtku je po otvaranju sudskih postupaka prebacio na rodbinu i suradnike). Davor Patafta danas je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća (Damira Habijana) i partner listi Ivana Čehoka.

Tek manji dio novca (18,5 milijuna kuna ukupno) potrošit će se na izgradnju SRC-a, postavljanje podzemnih kontejnera i opremanje gospodarske zone. Obveznice će se izdati između listopada i prosinca, a rok za vraćanje je 10 godina.

Pomaganje Ivanu Čehoku od strane HDZ-a tumači se kao namjera HDZ-a da nakon više desetljeća osvoji vlast u Varaždinu. Konkurencija je u ovom trenutku najslabija. Gradonačelnik Čehok na korak je od zatvora, nekad jakog HNS-a više nema, SDP trpi štetu sloma središnjice. Lov na mandat je počeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:42