NAJAVA NOVE EMISIJE

Vanjskopolitički stručnjaci u Briefingu: Odnosi Hrvatske i Srbije odavno nisu bili ovako narušeni, je li sve Vučićev plan?

Gledajte nas uživo na portalu Jutarnji.hr u ponedjeljak 27. studenoga u 20 sati

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/Afp

Odnosi između Hrvatske i Srbije zadnjih su dana opet vrlo zaoštreni. Srbija je prošli tjedan protjerala hrvatskog diplomata Hrvoja Šnajdera na što je Hrvatska uzvratila istom mjerom i proglasila nepoželjnim savjetnika u Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu Petra Novakovića.

Dvije zemlje su diplomatske odnose uspostavile 1996. godine, nedugo nakon završetka Domovinskog rata, a do danas su razmijenile niz prosvjednih diplomatskih nota. Suradnja dviju susjednih država opterećena je brojnim otvorenim pitanjima, no odavno odnosi nisu bili ovako narušeni.

Što je u pozadini odluke Beograda da protjera hrvatskog diplomata? Je li zaoštravanje odnosa s Hrvatskom očekivano ponašanje vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića uoči izbora u Srbiji koji bi se trebali održati u proljeće?

Možemo li očekivati još, možda i žešćih provokacija iz Beograda? Ima li Rusija svoju ulogu u tim provokacijama? Može li takvo ponašanje Srbije na bilo koji način destabilizirati Hrvatsku, pa možda i utjecati na izbore u Hrvatskoj iduće godine?

Kako bi se izbori u Srbiji i svi potezi koje Vučić povlači mogli odraziti na druge zemlje u regiji, prije svega na BiH, Crnu Goru i Kosovo?

Na ta i brojna druga pitanje u specijalnom izdanju emisije Briefing odgovore će dati stručnjaci za vanjsku politiku i odnose u regiji, bivši ministar vanjskih i europskih poslova, povjesničar i diplomat Miro Kovač i koordinator tematske grupe za vanjsku i EU politiku stranke Možemo!, magistar ljudskih prava Gordan Bosanac. Razgovor u studiju će moderirati novinar Boris Orešić.

Gledajte nas uživo na portalu Jutarnji.hr u ponedjeljak 27. studenoga u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:47