NA SVETOM DUHU

Vandali uništili rashladnu komoru pučke kuhinje: Unutra je bilo meso za siromašne u vrijednosti od 100.000 kuna

Meso se, u ovoj pučkoj kuhinji, najteže nabavlja, a svo koje je bilo u hladnjači kupljeno je novcem iz donacija

Pučka kuhinja zupe Sv. Antuna Padovanskog/Arhivska fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Nepoznati vandali uništili su rashladnu komoru pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Voditelj kuhinje fra Vladimir Vidović za RTL je kazao kako je prerezano osam kablova.

Počinitelj je, čini se, dobro znao što radi, jer sve je ovdje pod naponom i teško da bi neki amater sam od sebe redom rezao kablove. No, je li uistinu nije znao ili samo nije mario za ljude koji bi zbog ovog čina mogli ostati gladni. Meso se, u ovoj pučkoj kuhinji, najteže nabavlja, a svo koje je bilo u hladnjači kupljeno je novcem iz donacija.

"U principu je to jedina namirnica koju zapravo kupujemo jer je teško dobiti donaciju mesa i zato mi je nekako šteta i veća", objašnjava fra Vidović.

U ovoj pučkoj kuhinji gladne ne traže ni osobnu ni potvrdu o sakramentima. Nije potreban nijedan formular da bi kući ponijeli malo povrća, voća ili kruha ili topli obrok. Mnogima jedino što će tog dana pojesti. Ovdje se ne pita ništa. Ovdje se vjeruje.

"Jedini osjećaj koji se meni javio jučer, nije čak ni ogorčenost, nije čak ni ljutnja niti bijes niti ogorčenost nego tuga. Baš, baš sam bio tužan", kaže fra Vidović pa dodaje:

"Niti u jednom trenutku ne osjećam nikakvu mržnju prema počinitelju. Ja bih volio da se čovjek javi, da se susretnemo, da se pronađemo. Dapače, počastit ću ga ručkom."

image

Vladimir Vidović/Arhivska fotografija

Ivana Nobilo/Cropix

Kvar je danas, srećom, saniran prije nego se meso počelo otapati.

"Puna škrinja mesa je bila. To sigurno ima preko 100.000 kuna vrijednosti ako ne i više, u mesu samom", tvrdi Branko Šmaguc, volonter u pučkoj kuhinji.

Pučka kuhinja svoja će vrata ponovno otvoriti u utorak.

Ovaj vandalski čin mnoge je nagnao da se jave i pomognu onima koji inače pomažu drugima. Kao da se ovo zlo moralo dogoditi kako bi se nakon njega pokrenula lavina dobrote, piše RTL.

"Bog ima svoje razloge", zaključio je fra Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:31