SVE DO RUJNA

VAKULINA DUGOROČNA PROGNOZA 'I idućih mjeseci grijat će nas nadprosječne temperature'

 Andrija Lučić/Cropix

Prvi dan travnja biti će kao rijetko koji u povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje i rekordan, a ljubitelji iznadprosječne topline teško će moći naći manu i sljedećim mjesecima, piše Zoran Vakula za HRT.

Jučerašnji je dan bio najtopliji ove godine u većini kopnene Hrvatske, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom višu od 20°C, ne samo u istočnim krajevima, gdje je izmjereno najčešće 25-26 °C, nego i ponegdje u gorskom području, primjerice u Gospiću.

Danas će gotovo diljem Hrvatske biti još toplije nego jučer, uz najčešću najvišu temperaturu zraka 20 °C i višu, u nizinskim krajevima unutrašnjosti i oko 25 °C, pa će ovaj 1. travnja biti jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja. Naravno, i dalje uz povremeno umjeren i jak, ponegdje na udare i vrlo jak jugozapadnjak, na većini Jadrana još jače jugo, a prognostičari Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a upozoravaju i na mjestimične olujne udare, brzine i oko 160 km/h na srednjem i južnom dijelu prijepodne i u rano poslijepodne.

Sutra će u sjevernim krajevima unutrašnjosti biti malo svježije, uz sjeveroistočnjak, ali i dalje relativno toplo. U južnijim krajevima i posebice na Jadranu, još toplije nego danas, pri čemu će jugo oslabjeti, većinom čak prolazno i prestati. Od nedjelje ponovno posvuda toplije pa će sredinom sljedećega tjedna najčešća najviša temperatura zraka u većini kopnene Hrvatske, a i u nekim mjestima blizu mora, vrlo vjerojatno biti čak oko 25 °C.

Prvi kvartal ove godine u većini je Hrvatske među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja. Zanimljivo je spomenuti kako je od prošlih godina, koje većina nas najlakše pamti, topliji prvi kvartal bio samo 2014., ostali su bili 2007. i prije.

Kao i prošle dugoročne prognoze, i najnovije daju iznimno visoku vjerojatnost nastavka iznadprosječno toplih i sezona i mjeseci, trenutačno sve do rujna, do kada postoje izračuni, pa se već sada može gotovo pa tvrditi kako će i ova godina biti još jedna u nizu prilično toplih. Ne treba čuditi ni ako na globalnom nivou, pa i našem, lokalnom – i nadmaši rekordnu 2015. Uostalom, u svijetu su siječanj i veljača već potvrđeni kao rekordni... Ne može se tvrditi, ali se na temelju veličine prognoziranih odstupanja od srednje temperature zraka sljedećih mjeseci u našem dijelu Europe mogu očekivati i povremeni toplinski valovi.

Uostalom, već će i toplina sljedećih dana, premda neće biti vrući, biti iznimna. Naime, razdoblje od 30. ožujka do 7. travnja u većini će Hrvatske biti jedno od najtoplijih u povijesti mjerenja ovog dijela godine, pri čemu će srednja najviša temperatura zraka tih 9 dana vrlo vjerojatno ponegdje biti i rekordno visoka, piše Vakula za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:33