PADAJU REKORDI

Vakula: ‘Od kada postoje svakodnevna mjerenja, nikada dnevna količina oborine nije bila tako velika!‘

Do novih rekorda moglo bi doći već u nedjelju jer su prognostičari DHMZ-a i za subotu objavili upozorenja za čestu obilnu kišu

Brod na Kupi

 Damir Skomrlj/Cropix

Nakon ljeta kojeg su obilježile duge suše, čini se da je jesen stigla nešto ranije s rekordnim količinama padalina, od kojih su neke čak i najveća količina padalina od početka mjerenja - u Ogulinu 122 litre po metru kvadratnom i Crnom Lugu u Nacionalnom parku Risnjak čak 192 litre po metru kvadratnom.

- Od 1949. godine, od kada postoje svakodnevna mjerenja, nikada dnevna količina oborine nije bila tako velika – izvijestio je Zoran Vakula na HRT-ovim stranicama "Vrijeme i promet".

Naime, nakon što su postignuti mjestimične rekordne dnevne količine oborina početkom mjeseca u Crnom Lugu u Nacionalnom parku Risnjak i Pločama, jutros su izmjereni novi rekordi. Nova najveća dnevna količina oborina u rujnu u Požegi iznose 54 litara po četvornom metru, u Kutini 92 litra, Ogulinu 122 litre, u Delnicama 141 litara, a u Crnom Lugu spomenute 192 litre po metru kvadratnom. U Zagrebu je na mjernoj postaji Maksimir izmjereno 55 litara kiše po metru kvadratnom.

Posljednjih nekoliko dana velike količine oborina zabilježene su u Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i zapadnoj Slavoniji zbog čega je na nekim mjestima došlo do velikih materijalnih i poljoprivrednih šteta. Do novih rekorda po količini oborina moglo bi doći već sutra jer su prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda i za subotu objavili upozorenja za čestu obilnu kišu. Na svojoj su karti Hrvatske crvenom bojom (koje označava izrazito opasno vrijeme) označili morsko područje oko Istre i Kvarnera, a narančastom bojom (oznaka za opasno vrijeme) kopno na tom području, Gospićku regiju i Dalmaciju. Potencijalno opasno vrijeme predviđaju za Osječku, Zagrebačku i Karlovačku regiju.

Kako prenosi Hina, iako Karlovac trenutno mjeri 63 litre padalina po četvornom metru, ta je količina veća od polovine mjesečnog prosjeka za rujan. U Karlovcu u istom mjesecu u prosjeku pada 108 litara, a samo u zadnja 24 sata izmjerena količina iznosi 58 posto mjesečnog prosjeka. Kiša je dovela do naglog porasta vodostaja rijeka - Kupa je u posljednjih 14 sati narasla za 284 centimetra pa je vodostaj u Karlovcu dosegnuo 665 centimetara. Vodostaj rijeke Korane sada iznosi 576 centimetra, odnosno 26 cm više. U porastu su i pritoci Save, no vodostaji su trenutno u domeni srednje niskih i niskih voda.

Zbog vjetra je DHMZ izdao crveno upozorenje za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Velebitski kanal gdje bi mogla puhati olujna bura, čak i s orkanskim udarima.

- I ne samo zanimljivo, nego nekima možda čak i štetno: nakon razvedravanja u noći na nedjelju, u gorskom području povećava se vjerojatnost za pri tlu slab mraz, također prvi u drugom dijelu ove još jedne već sada po mnogo čemu iznimne godine – dodao je Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:54