NOVI TOPLINSKI VAL

Vakula dao prognozu do Gospe: Stižu paklene vrućine, temperature blizu 40 °C, more će biti nalik na - toplice

I dok će mnoge u kontinentalnoj Hrvatskoj barem djelomično ‘spašavati‘ noći, na Jadranu će one i dalje biti tople

Ilustrativna fotografija

 Zvonimir Barisin/CROPIX

U nastavku ovog tjedna i početkom novog bit će pretežno sunčano i vruće, uglavnom u petak uz još rijetko moguće pljuskove, na sjevernom Jadranu lokalno jaku buru.

Prognoze su i dalje postojane, pa ćemo nakon lokalnih nestabilnosti i manje vrućih dana - gdjekad "čak" i "samo" vrlo toplih - do Velike Gospe imati novi val vrućine, pa i sparine. Štoviše, u unutrašnjosti Dalmaciji od vikenda čak i blizu 40 °C, prognozira Zoran Vakula za HRT.

I dok će mnoge u kontinentalnoj Hrvatskoj barem djelomično "spašavati" noći, na Jadranu će one i dalje biti tople, od subote većinom i vrlo tople, uz najnižu temperaturu zraka 25 °C i višu, te uglavnom uz burin ili buru, samo u petak na sjevernom dijelu lokalno jaku, na udare i olujnu.

Tijekom pretežno vedrih i vrućih dana s velikom, pa i vrlo velikom opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, na Jadranu bi mogao pomagati maestral, uz koji će more biti većinom malo valovito, temperature nekima nalik na toplice.

Prilagodimo se jer - željeli ili ne - i početkom druge polovine kolovoza imat ćemo iznadprosječnu toplinu, osobito u južnijim krajevima i vrućinu, barem prema trenutačnim, vrlo vjerojatnim dugoročnijim prognozama.

U petak stabilnije i toplije

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano i vruće, uz najvišu temperaturu zraka oko 31 °C, te ujutro najnižu malo ispod 20 °C, ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj tijekom dana mirnije i sunčanije, već od samo mjestimice maglovitog jutra uz 1 do 2 °C višu temperaturu zraka od prosječne za doba godine. Mala je vjerojatnost ponekog popodnevnog pljuska uglavnom u Međimurju i Zagorju.

image

Ilustrativna fotografija

Stela Novotny/CROPIX

Sasvim stabilno još ni u petak nije u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Istre, pa ni u Lici, ali jest na sunčanijem sjevernom Jadranu, gdje će u noći i ujutro puhati često umjerena, samo lokalno i jaka bura, na udare i olujna. Temperatura zraka ujutro najniža 15 do 19 °C, gdjegod uz mogućnost kratkotrajne magle, a uz more 22 do 26 °C. Popodne najviša oko 33 °C, u gorju 26 do 30 °C.

Umjerena opasnost od toplinskog vala postojat će u sunčanoj unutrašnjosti Dalmacije, a čak velika na vedrom srednjem Jadranu - i to zbog kombinacije vrlo tople noći i vrućeg dana, koji će nakon jutarnje bure, uglavnom umjerene, nekima ublažavati podjednaki maestral, prognozira Vakula za HRT.

Uz buru pa maestral i na jugu Hrvatske more će biti malo do umjereno valovito, temperature od 25 do 28 °C. Temperatura zraka ujutro pak malo niža, a poslijepodne oko 34 °C, u Metkoviću vjerojatno čak i za 10 °C viša nego u četvrtak u 14 sati.

Za vikend još toplije

Potkraj ovog tjedna i početkom novog na Jadranu pretežno vedro, uz još toplije noći i većinom vruće dane pa će prevladavati vrlo velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

I gotovo diljem sunčane unutrašnjosti opet vruće. Štoviše, u Dalmaciji i sve bliže 40 °C. No barem sve dulje noći posvuda neće biti tople. Ujutro su ponegdje moguće sumaglica pa i kratkotrajna magla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 22:02