KRIMINAL U ŠUMARSTVU

Uzurpirali 80 tisuća hektara šuma i teško oštetili državu?

ZAGREB - USKOK i posebno formirano povjerenstvo Ministarstva šumarstva istražuju zloporabe u hrvatskom lovstvu. Kako nam je potvrđeno u DORH-u i Ministarstvu regionalnog razvoja, obje institucije provjeravaju navode o nezakonitostima u dodjeljivanju koncesija za hrvatska lovišta.

Polazište za istražne radnje je pismo Mile Đodana, šefa Odjela za pravne poslove u tom Ministarstvu, poslano potpredsjedniku Vlade, Božidaru Pankretiću, u kojem se upozorava na brojne nezakonitosti u lovstvu, kao i zloporabe resornog Ureda za lovstvo.

Sumnjivi poslovi

U pismu se naročito optužuje Roberta Laginju, šefa Ureda za lovstvo “koji je doveo resor u očajno stanje, zapošljavajući svoje ljude u Ministarstvo i Hrvatske šume”. U pismu se navodi i da je “uzurpirano 80 tisuća hektara državnih šuma na najatraktivnijim lokacijama na Jadranu”, čime Hrvatska gubi zemljište vrijedno desetke milijuna kuna. “Računica je jasna, 80.000 ha x 10.000 m2 x 100 eura = 80 milijuna kuna”, piše Đodan.

Doznajemo i da je već na prvom koraku ustanovljen sukob interesa Đure Dečaka, koji je član natječajnih komisija za dodjeljivanje koncesija za lovišta, na koje se i javlja kao ponuđač s Udrugom Veterana Domovinskog rata, ili putem tvrtke Venator d.o.o. čiji je vlasnik njegova kći Andreja Dečak. Dečak, koji je i predsjednik lovačkog saveza, tako je postao koncesionar lovišta “Zrinska Gora i Jelas Đol”.

Povlaštene koncesije

U tim je lovištima adaptirao kuću Hrvatskih šuma koju koristi kao vikendicu, a uz te koncesije dijeli i jednu zajedničku za lovište “Grede kamare” po povlaštenoj naknadi. Jutarnji je objavio i detalje iz natječaja za dobivanje koncesije za lovišta “Virovitička Bilogora” i “Suhopoljska Bilogora”. Ta dva atraktivna lovišta, ukupne površine oko 30 tisuća hektara, u koncesiju i zakup dobila je virovitička tvrtka Euromarket, i to unatoč činjenici da je dala višestruko lošiju ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:19