ZAŠTIĆENI SISAVCI

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA: KOD DUGOG RATA GUMENJAKOM NAGANJALI JATO DUPINA!? Za takve stvari se ide u zatvor i plaćaju visoke kazne

 
 YouTube

U akvatoriju Jesenice u općini Dugi Rat nastao je uznemirujući video neodgovornih pojedinaca koji gumenjakom naganjaju skupinu dupina, piše Slobodna Dalmacija.

Čitateljica je portalu Morski.hr proslijedila snimak protupravnog djela zbog kojeg se u Hrvatskoj ide u zatvor i izriču visoke novčane kazne. U slučaju da se otkriju glavni akteri ove priče, vrlo vjerojatno nesvjesni opasnosti u koju dovode ove morske sisavce ili im jednostavno nije stalo do toga, prijeti im ozbiljna kazna.

Svi dupini kao i cijela skupina kitova u Hrvatskoj zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode. Osim kazni za njihovo ozljeđivanje, ubijanje i namjerno hvatanje te držanje u zatočeništvu, treba znati da je kažnjivo i namjerno uznemiravanje dupina, pa su i ovi ljudi na snimci temeljem Zakona o zaštiti prirode, u prekršaju.

Kako prenosi Morski.hr, poznat je slučaj da je muškarac kod Pule 2004. godine odležao 24 dana u zatvoru i platio sedam tisuća kuna kazne zbog uznemiravanja 30-ak dobrih dupina zbog glisiranja među njima, a kazne se, osim zatvorskih, u novčanom omjeru penju i do sto tisuća kuna.

Naime, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu detaljno navodi i što (ne) smijemo činiti ukoliko budemo u prilici susresti se s ovim prekrasnim sisavcima koje u najvećoj mjeri ugrožava čovjek svojim utjecajem na morski ekosustav.

Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom

- Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.

- Ukoliko im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), sljedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.

- Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.

- Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.

- Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.

- Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.

- Zbog sigurnosti pojedinaca i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.

Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje.

- Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.

Slobodna Dalmacija poslala je upit Ministarstvu zaštite okoliša i energetike što će poduzeti i hoće li kazniti krivce, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.

Često čitatelji dostave videa susreta s morskim sisavcima, a nedavne nevjerojatne snimke kitova u blizini Šolte ili dupina pokraj otoka Korčule, dobar su primjer kako se odnositi prema stvorenjima na čijem se teritoriju nalazite. Ovakvo ponašanje objavljujemo samo da ukažemo kako izgleda pravi primjer nepoštivanja prirode i životinjskog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:11