PARTY DOKTORI

Uzimamo briseve na Zrću, Ultri i koncertima: za nas rade medicinski tehničari, ali i studenti

Tjedan-dva prije događaja pošaljemo organizatorima QR kod koji korisnika vodi na stranicu za prijavu, objašnjava Ivan Tomić
 Goran Mehkek/Cropix

U klimatiziranom sanitarnom vozilu parkiranom uz cestu liječnik u rukavicama otvara termo torbu i iz nje vadi dugačke štapiće i tester na koji upisuje broj. Posjeda me, vadi štapić iz zaštitnog pakiranja i oprezno mi ga stavlja u nosnicu.

- Ljudi nas zovu party doktori - govori mi Ivan Tomić, liječnik i direktor tvrtke Cro Medic, dok me testira na koronu. Uzimanje brisa iz nosa traje nekoliko sekundi, a za samo desetak minuta doznajem da nisam pozitivna. Broj upisan na testeru je broj koji mi je dodijeljen kad sam se prije testiranja prijavila putem njihove aplikacije.

Tomić je sluz koju je pokupio u mom nosu kapnuo na tester koji ima dvije crte. Prva označava ispravnost testa, a drugi dio papirića reagira na covid-19. Ako se prva crta ne pojavi, znači da test nije ispravan, ako se druga ne pojavi - nemam koronu.

- Dakle, dvije crte označavaju da ste pozitivni na covid-19, jedna da niste - zaključuje Tomić.

image
Goran Mehkek/Cropix

Rasterećenje sustava

Iza imena Cro Medic stoji skupina zdravstvenih djelatnika specijalizirana za pružanje medicinske pomoći na raznim događajima. Rade diljem Hrvatske, a kada nisu u pitanju događaji, onda stranim turistima, preko njihovih osiguranja, pružaju zdravstvenu pomoć. Njihova primarna uloga je rasteretiti zdravstveni sustav za vrijeme velikih događaja, jedan od takvih je i Ultra Europe na kojem su imali postavljene šatore za prvu pomoć.

Problemi s kojima se susreću su različiti - od žuljeva i prijeloma do teških predoziranja opojnim sredstvima. Za vrijeme pandemije odlučili su pružati i usluge testiranja na ulazima na koncerte i festivale.

Na njih dolaze vlastitim sanitarnim vozilom jer je, kako nam objašnjavaju, jako važno na kojoj se temperaturi odvija testiranje, a testovi su dodatno zaštićeni tako što se nalaze u prijenosnoj termo torbi. Problem stvaraju velike vrućine tijekom ljetnih mjeseci te postoji šansa da testovi budu lažno negativni ili lažno pozitivni.

- Ponekad organizatori osiguraju klimatiziran prostor, no u slučaju da to ne možemo dobiti, mi dolazimo svojim vozilom kako bi sve bilo ispravno. Vozilo ostavimo uključeno i klima nam održava temperaturu, gornja granica je 30-ak stupnjeva - kaže Ivan Tomić, liječnik i direktor Cro Medica.

Prije testiranja treba se prijaviti na njihovoj aplikaciji, time se potvrde izdaju lakše, a cijeli se proces ubrzava. Sustav prijave dali su izraditi tako da bude jednostavan i pregledan i kako bi kasnije imali evidenciju svih testiranih na jednome mjestu.

- Tjedan do dva prije događaja pošaljemo organizatorima QR kod koji se skenira i korisnika vodi na stranicu za prijavljivanje. Popis tako imamo i prije eventa - kaže Tomić. Nalaze šalju na mail.

Prilikom prijave osoba dobiva svoj redni broj koji se upisuje na test i zatim se prema rednom broju nalazi testa unose u sustav. Na digitalnoj covid-potvrdi nalazi se QR kod kojeg zaštitari na ulazu na događaj skeniraju putem aplikacije CovidGO, na kojoj im se odmah izbaci je li osoba pozitivna ili negativna na covid-19.

Testiranje kod njih obavljaju iskusni i obučeni medicinski tehničari, a kada su velike gužve, uzimaju studente da im obavljaju administrativne poslove poput upisivanja nalaza u sustav i slanja potvrda na mailove.

Cro Medic testiranjem pokriva većinu događaja u Zagrebu,

Jedna od najpoznatijih hrvatskih party plaža, Zrće u Novalji, također svakodnevno organizira testiranje svojih posjetitelja. Specijalna bolnica Medico iz Rijeke, koja ima tradiciju od 30 godina kao privatna zdravstvena ustanova te 24 različite medicinske djelatnosti, sklopila je ugovor s Domom zdravlja u Novalji, Gradom Novalja i Turističkom zajednicom grada.

Ugovorom su se obvezali da će pomoći Domu zdravlja da na svom području provedu testiranja te tako na području Novalje postoje tri punkta za brzo testiranje, a jedan od njih je upravo i plaža Zrće.

image
Goran Mehkek/Cropix

Tri vrste testova

Djelatnici koji obavljaju uzimanje uzoraka te njegovo ispitivanje su studenti završnih godina medicine, studenti sanitarnog inženjerstva i učenici medicinske škole. Ravnatelj bolnice, Zlatko Kolić, tvrdi kako su prošli specijalnu obuku za uzimanje brisa i imaju certifikat za to, ovlaštenja i dozvole za takav rad.

- Student medicine u sklopu svojih vježbi na fakultetu stječe različita znanja i vještine, tako da su oni prošli nekakav dio obuke, a ostatak uče od naših otorinolaringologa.

Posao je dogovoren u suradnji s Medicinskim fakultetom u Rijeci, studenti su se prijavili za ljetni rad, a kada je netko od njih bio dostupan, dolazio je na obuku u kojoj je po pravilima struke učio na koji će način obaviti testiranje.

- Testiranje obavljamo s tri vrste testova, koristimo Siemensove, Abbottove i Rocheove testove koji su priznati u cijelom svijetu. Svi ti brzi antigenski testovi daju rezultat u 15-20 minuta. Svaki test ima određenu specifičnost prilikom uporabe, no naši specijalisti medicinsko-biokemijskog laboratorija su im sve objasnili.

Najveći problem stvaralo im je odlaganje takvog infektivnog otpada, a za Novalju je sklopljen ugovor s Domom zdravlja kojem nakon svakog dana odvoze infektivni otpad koji oni kao ustanova skladište i otpremaju na propisan način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:18