BORBA ZA ŽIVOT

UŽAS U METKOVIĆU 'Dječak je popio par gutljaja otrova. Dok su se roditelji snašli, sve je bilo gotovo'

'Popio je vrlo toksičan insekticid, koji i u malim dozama može biti smrtonosan', rekli su u bolnici
 Davor Pongračić / CROPIX

Prava drama odvijala se u Općoj bolnici Dubrovnik u srijedu navečer kad su roditelji donijeli četverogodišnjaka koji je popio otrov. Dječak iz okolice Metkovića popio je insekticid amitraz, za život opasan otrov za suzbijanje lisnih uši na biljkama, čijih nekoliko kapljica može ubiti i konja, a kamoli četverogodišnje dijete, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon pružene prve medicinske pomoći na Hitnom prijamu Doma zdravlja Metković, upućen je na daljnje liječenje u Dubrovnik, odakle je zbog nepromijenjenog stanja u četvrtak ujutro helikopterom prevezen u KBC Split.

– Dječak je popio vrlo toksičan insekticid, koji i u malim dozama može biti smrtonosan. Na našem Hitnom prijamu njegovo je stanje bilo stabilno, vitalni su znakovi bili uredni, uz pospanost – kazala nam je voditeljica Hitne medicinske pomoći u Metkoviću dr. Marijana Matić.

I pri dolasku u Dubrovnik dječak je bio uspavan, a u takvom je stanju bio čitavu noć pa je helikopterom prevezen u Split, doznali smo u Općoj bolnici Dubrovnik.

– Dijete je prenoćilo u dubrovačkoj bolnici, međutim, nakon konzultacije liječnika, hitno je prebačeno u Split. S obzirom na to da je dijete vitalno ugroženo, odlučeno je da ga pošaljemo u Split jer nikad se ne zna na koje centre može djelovati otrov, a naša bolnica nije opskrbljena za intenzivnu njegu djece – kazala je Suzana Mileković, glavna sestra bolnice Dubrovnik.

Kako doznajemo, dječak se igrao ispred kuće i bezazleni ulazak u parkirani automobil za njega je umalo završio kobno. Naime, u automobilu se nalazila bočica od ledenog čaja u kojoj je bio insekticid namijenjen prskanju bilja. On je dograbio bočicu, nagnuo je i progutao nekoliko gutljaja, što je bilo dovoljno da ga ošamuti. Nedugo potom utonuo je u san, piše Slobodna Dalmacija.

Susjedi obitelji nesretnog dječaka u naselju Doljani s kojima smo razgovarali samo su odmahivali rukama. Rijetki su bili spremni nešto reći, i to uz uvjet anonimnosti. Kažu da se dijete domoglo otrova i popilo ga u tren oka. Dok su se roditelji snašli, već je bilo gotovo...

– Proljeće je, radi se u polju, ljudi žure, ostavlja se alat pa, eto vidite, i otrov. I do sada je bilo slučajeva da se i odrasli nagutaju otrova, zamijene se boce i tko će ga znati... – rekli su nam stanovnici Doljana, maloga mjesta uz granicu s hercegovačke strane, koji osluškuju informacije iz splitske bolnice gdje se njihov mali sumještanin bori za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:14