LEGENDARNA LIJEČNICA

Uz najviše državne počasti na Memorijalnom groblju u Vukovaru pokopana dr. Vesna Bosanac

Dr. Bosanac će za nas uvijek ostati živa u sjećanjima kao simbol humanosti i etičnosti, istaknuo je Siniša Maslovar

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

 

 Vlado Kos/Cropix

Uz najviše državne počasti u nazočnosti obitelji, rodbine, prijatelja, državnih i lokalnih dužnosnika te mnoštva građana koji su se od nje došli oprostiti, na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na posljednje je počivalište ispraćena dr. Vesna Bosanac.

Istinska vukovarska heroina, ratna i poslijeratna dugogodišnja ravnateljica vukovarske bolnice u kojoj je provela svoj praktički cijeli radni vijek i utisnula dubok i neizbrisiv trag. Bila je sa svojim zaposlenicima od prvog do zadnjeg dana tijekom tromjesečne opsade grada, nesebično se dajući svima koji su u, svakodnevno granatiranu i razaranu, bolnicu dolazili ili bivali dovoženi. Kako za hrabre vukovarske branitelje tako i za ranjene pripadnike okupacijskih snaga.

image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix
image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix
image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix

'Sjećat ćemo je se po zaslugama'

Uz svog velikog prijatelja i suradnika, još jednog vukovarskog heroja, dr. Juraja Njavru te sve ostale kolege i u tim je groznim i teškim vremenima uvijek na prvo mjesto stavljala postulate liječničke i medicinske, a nastavno s time i ratne etike. Nije joj to ipak pomoglo nakon pada grada, pa je i sama tri tjedna provela u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, odnosno na ispitivanjima u vojnom istražnom zatvoru u Beogradu. Pokušali su joj nakalemiti i ratni zločin, ali su i od toga morali odustati, jer razloga za to nije bilo. Štoviše, za svoj je rad i ponašanje u ratnom Vukovaru zaslužila i dobila isključivo priznanja i odlikovanja.

- Dr. Bosanac će za nas uvijek ostati živa u sjećanjima kao simbol humanosti i etičnosti, kao što će i ova bolnica zauvijek ostati simbol njezina iznimnog rada, jer ju je ona podigla iz ruševina - rekao je dr. Siniša Maslovara, čovjek koji je dulje od 20 godina bio zamjenik ravnateljice.

image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix
image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix
image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix
image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix
image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix
image

Posljednji ispraćaj dr. Vesne Bosanac

Vlado Kos/Cropix

- S njom je bilo jako ugodno surađivati. Zapravo, kao i kod kuće - slušate kako žena kaže i onda nema problema - malo se i našalio dr. Maslovara, koji smatra da je samo dr. Bosanac imala snagu i autoritet da od razorene vukovarske bolnice napravi ono što je danas - moderni nacionalni medicinski centar.

- Sjećat ćemo je se po svemu što je učinila za vrijeme rata, ali i nakon njega. Imala je autoritet u državi kao simbol Domovinskog rata i uvijek su joj svi izlazili u susret, pa pretpostavljam da netko drugi na njenom mjestu ne bi napravio za bolnicu to što je ona uspjela - istaknuo je dr. Maslovara, nakon što je dr. Bosanac posljednji put napustila krug vukovarske bolnice. Lijes s njezinim tijelom iz njezinog drugog, ili možda prvog, doma na put do groblja, s tugom i suzama na licima, ispratili su svi današnji zaposlenici bolnice, kao i brojni bivši. U tom je krugu provela veći dio svoga života, pa tako i posljednje dane. I u teškoj bolesti ostala je vjerna svojoj bolnici i njenim zaposlenicima. Tu se, kako reče dr. Maslovara, osjećala kao kod kuće. Brojne kolege nisu mogle, niti su željele suspregnuti suze.

'Duša je nabijena emocijama'

- Svoju šeficu, ravnateljicu, našu heroinu, pamtit ću samo po dobrome. Bila je tiha, blaga žena, puna razumijevanja i spremna svakome pomoći. Često razmišljam o našim ratnim danima i kažem da možda ni muškarac ne bi mogao podnijeti sve što je ona podnijela. Bila je hrabra žena i kao takvu ćemo je zauvijek pamtiti - plačući je svoje emocije iznijela medicinska sestra Ružica Đurić. Svi u Vukovaru slažu se da je dr. Bosanac bila velika žena, pa tako i današnji ravnatelj dr. Anto Blažanović.

- Doktorica je najzaslužnija za bolnicu kakvu danas imamo. Teško je u ovom trenutku govoriti, kad mi je duša nabijena emocijama, ali siguran sam da smo ostali bez iznimno dobre žene - rekao je ravnatelj.

Od dr. Bosanac na groblju su se oprostili i ministar zdravstva Vili Beroš te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a dr. Maslovara uputio je prigodni govor.

- Većina nas će je pamtiti po tome što je brinula o svima nama i bila nam potpora kad god je to bilo potrebno, osobito ako bi nas zadesila neka ozbiljna nedaća ili bolest. Borila se za nas do svojih krajnjih granica, ponekad zanemarujući i samu sebe, čak i onda kad bi nas svi napustili pa i kad bi i sami izgubili vjeru u sebe i odustajali od borbe. Ponekad mi se činilo da je potpuno neuništiva, jer ništa je nije moglo savladati njen nepokolebivi duh. Međutim, nažalost, pokazalo se da nisam bio potpuno u pravu, jer teška bolest ju je na kraju ipak savladala.

Draga doktorice, bit ćete nam vječni uzor i nadahnuće. Uz neizmjernu žalost što vas više nema među nama, uz sjećanje na sve ove godine koje smo zajedno proveli, a bilo ih je zaista puno, zapravo, cijeli jedan život, nadam se da se sad nalazite na nekom boljem i ljepšem mjestu gdje ćete ponovo susresti svoga Damira i svoje nikad prežaljene prijatelje Štefa, Stjepe i Borisa, kao i mnoge druge, koji su nas nažalost također u posljednje vrijeme napustili - rekao je dr. Maslovara.

Nakon pogreba u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova bit će održana misa zadušnica, a potom i komemoratvni skup u Hrvatskom domu, gdje će se državni i lokalni dužnosnici još jednom prisjetiti ove istinske heroine u borbi za samostalnu i neovisnu Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:00