KRIZNI PLAN ZA VRHUNAC VALA

Uvode se novi punktovi za testiranja, sve bolnice u Zagrebu spremne za covid-pacijente

U planu je otvaranje drive in testiranje na Zagrebačkom velesajmu. Bonice Dubrava, Rebro i Vinogradska povećavaju broj covid-kreveta
 Ante Čizmić/Cropix

U protekla 24 sata zabilježen je 4571 pozitivan PCR test, što predstavlja jedan od najgorih dana od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Prevedeno u nezahvalne brojeve, a na osnovi dosadašnjih iskustava, to znači sljedeće: samo od današnjih novozaraženih u bolnici će završiti njih deset posto, odnosno 450 osoba, a preminut će njih 45.

U posljednjih sedam dana oboljelo je 20.800 osoba, a to znači da će tijekom sljedećih tjedana u bolnicama samo od tih sedam dana biti 2080 osoba, a 208 će preminuti.

Ekspertna skupina Ministarstva zdravstva danas je održala sastanak kako bi se pripremili za dane u kojima se očekuje veći broj hospitalizacija.

3000 pacijenata

Iako svi naši sugovornici govore da je nezahvalno davati procjene brojeva hospitaliziranih, vjeruju da će one biti slične najgorim danima u drugom valu, tijekom prosinca, kada je u bolnicama bilo gotovo tri tisuće covid-pozitivnih pacijenata.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, danas je popunjenost ležajeva za covid-pacijente u Hrvatskoj bila 54,1 posto, intenzivni kreveti popunjeni su 64,8 posto, a respiratori 16,3 posto. Naravno, situacija je po bolnicama šarolika tako da u nekima ima još puno mjesta, no neke su gotovo popunjene.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se na sastanku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva, uz postojeću epidemiološku situaciju, govorilo i o mogućim novim punktovima za testiranje kako bi se izbjegle gužve i dugotrajno čekanje.

- Izvjesno je uvođenje novog sustava u KBC-u Sestre milosrdnice u koji će biti uključeni liječnici obiteljske medicine tako da će putem računala naručiti svoje pacijente da dođu u spomenutu bolnicu i napraviti testiranje u točno određeno vrijeme - kaže Beroš i dodaje da će se pacijenti, također, sami putem e-maila moći naručiti sa svojom uputnicom.

U planu je i da grad Zagreb otvoriti više punktova kako bi se građanima omogućilo više lokacija i time više termina za testiranje. Kako doznajemo, u planu je otvaranje drive in testiranja na Velesajmu.

Ekspertna skupina, koju čine ravnatelji zagrebačkih bolnica, epidemiolozi i infektolozi, razgovarala je i o bolničkim kapacitetima, tako da je u tijeku povećanje kapaciteta u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice.

Dispečeri 24 sata

Kako bi se u svakom trenutku znalo točno stanje popunjenosti kapaciteta, zagrebačka Hitna pomoć organizirat će dispečere koji će pokrivati 24 sata i nadzirati smještajne kapacitete hospitalne i one u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Sve bolnice bit će dužne prijaviti podatke tri puta dnevno i to u 8, 14 i 24 sata.

Osim povećanja izolacijskih kapaciteta u svim bolnicama koje već primaju covid-pozitivne pacijente, i KB Merkur te KB Sveti Duh uskoro će također početi primati pozitivne pacijente. Oni bi pak, do tada, trebali poslati prijedlog covid-kapaciteta.

Da popunjavanje možemo brzo očekivati govore i podaci o dnevnim hospitalizacijama. Danas je u hrvatskim bolnicama zbog koronavirusa završilo 160 osoba, od kojih 77,5 posto nije bilo cijepljeno. U istom periodu otpušteno je 112 pacijenata. Na respirator je stavljeno novih 23 pacijenata, a od ukupnog broja osoba na respiratoru njih 78,3 posto je necijepljeno. Preminulo je 26 osoba, od kojih šest nije cijepljeno, a svi oni su bili starije životne dobi i s komorbiditetima.

Više pozitivnih PCR testova nego cijepljenih danas prvom dozom

O tome da kaskamo s cijepljenjem govori podatak da je danas bilo više pozitivnih PCR testova nego građana koji su primili prvu dozu cjepiva.

Postotak cijepljenih povećava se presporo, tako da je dosad cijepljeno 46,67 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,92 posto odraslog stanovništva. Na potrebu cijepljenja osvrnuo se i ministar Vili Beroš, koji je kazao da je cijepljenje glavni izlaz iz ove krize.

- Na 611. dan krize, Hrvatska bilježi 4571 novi slučaj, što je drugi najveći broj od početka epidemije, a na isti dan prošle godine novozaraženih je bilo 1413, što je znatno manji broj. Sve su to elementi koji ukazuju na brzinu širenja ove bolesti - rekao je Beroš i dodao kako je trećom dozom dosad cijepljeno deset tisuća građana.

Kao odgovor na visoke brojeve, Vlada je navela da ide u tri smjera; pojačanom kontrolom nošenja maski u zatvorenom prostoru, prelaskom na online nastavu nakon jesenskih praznika, što se odnosi na četvrtak i petak sljedećeg tjedna, te popularizacija treće, booster doze. (I.K.)

Popunjenost bolnica

Na dan 27. listopada:

KBC Split
popunjenost covid kreveta 82.3%
popunjenost respiratora 20.99%

KBC Rijeka
popunjenost covid kreveta 72.73%
popunjenost respiratora 12.28%

KB Dubrava
popunjenost covid kreveta 98.89%
popunjenost respiratora 19.39%

KBC Osijek
popunjenost covid kreveta 39.23%
popunjenost respiratora 9.41%

Zarazna
popunjenost covid kreveta 83.61%
popunjenost respiratora 30.77%

popunjeni kapaciteti na razini zemlje
popunjenost covid kreveta 54.1%
popunjenost kreveta na intenzivnoj 64.8%
popunjenost respiratora 16.3%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:03