SUŠA U ISTRI

‘Uvest ćemo prvi stupanj redukcije vode. Stanje nije dobro, a značajnijih padalina neće biti tri mjeseca‘

Vrlo je izvjesno da Istru nakon 10 godina ponovno čeka redukcija vode. O tome će u petak odlučiti župan Miletić

Tuševi na javnim plažama

 Goran Šebelić/Cropix

Vrlo je izvjesno da Istru nakon 10 godina ponovno čeka redukcija vode. No, o tome će odlučiti istarski župan Boris Miletić nakon sastanka ovog petka s direktorima vodovoda i Hrvatskim vodama. Jedan je takav sastanak već odrađen početkom tjedna kada se uputio apel prema svim građanima da smanje potrošnju vode. No, kako nam kaže Mladen Nežić, član Uprave tvrtke Istarski vodovod iz Buzeta, stanje nije dobro.

- Istarski vodovod čini sve da do toga ne dođe. Imamo intervencije kako bismo popravili stanje u sustavu koji je jako opterećen. A neke kiše nema na vidiku. Dugoročne prognoze su takve da nema značajnih oborina u iduća tri mjeseca. Dakle, izvori će nam padati. Trenutno imaju manje vode, ali je njihovo stanje lošije nego te 2012. godine kada je bila zadnja redukcija vode u Istri. Srećom, u akumulacijskom jezeru Butoniga imamo 2 milijuna kubika više vode nego te godine. I to je dobro. Međutim, tendencija izdašnosti izvora je takva da padaju iz dana u dan, kaže nam Nežić.

Ističe da će se stoga, ako bude zaista trebalo, uvesti prvi stupanj redukcije vode jer je najbitnije da bude dovoljno vode za piće i sanitarnu upotrebu. Ne zna kada će se i hoće li se uvesti redukcije jer o tome odlučuje župan, no pretpostavlja da će prvo na udaru biti navodnjavanje zelenih površina.

image

Suša u Istri

Goran Šebelić/Cropix

- Ali to moramo iskomunicirati sa županom i Hrvatskim vodama jer odluku o uvođenju redukcije vode donosi župan. Javnost će o tome biti pravovremeni obavještena. Još jednom apeliram da stvarno pokušamo svi skupa odgovorno i racionalno trošiti vodu, poručio je Nežić. Ističe da je na njihovom vodoopskrbnom području u ljetnim mjesecima potrošnja veća za četiri puta nego zimi, a na zapadnoj obali Istre i do sedam puta.

- Inače, ove smo godine već u 6 mjesecu dosegli vrh potrošnje od 1450 litara u sekundi, kazao je. Na pitanje kako je moguće da se jedna tako razvijena turistička regija u dva puta u 10 godina susreće s redukcijom vode u srcu sezone, veli da to nije problem koji tišti samo Istru.

Kaže da i mnogo razvijenije regije i zemlje trenutno zbog klimatskih promjena ima isti problem.

‘U Labinštini ima dovoljno vode za cijelu sezonu, ali ne smijemo se razbacivati‘

Manje alarmantna situacija je na Labinštini koju pokriva Vodovod Labin. Kako nam kaže direktor tog vodovoda Alen Golja Labinština ima dovoljno vode da izdrži sezonu.

- Mi smo stavili u opticaj novi izvor Sveti Anton u dolini rijeke Raše. On je dosta izdašan. Zasad crpimo 100 litara u sekundi, a nama je u sezoni potrebno 150 do 160 litara u sekundi. Pokušat ćemo dobiti još 50 litara u sekundi. Imamo još jedan izvor iz kojega crpimo 30 litara u sekundi, a u pripravnosti imamo još jedan izvor s tom količinom vode. Ako ne dođe do dodatnog pogoršanja, mi bismo imali dovoljno vode za naše područje do kraja kolovoza, kaže nam Golja.

Ističe da će se na sastanku u petak sa županom vjerojatno donijeti preporuke za štedljivije korištenje vode radi predostrožnosti.

- U narednih nekoliko dana ćemo biti možda pametniji. Ne smijemo se razbacivati. Sezona je duga, a padalina ne bude još dugo. Pokušat ćemo balansirati s mjerama da ljudi stanu na loptu. Bez nekih stvari se može, kao što je pranje auta ili pak javnih površina, ali nećemo zakidati poljoprivredu, domaćinstva i privredu, zaključio je Golja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:03