RIJEČ SINOPTIČARA

Utorak bi mogao biti jedan od najledenijih dana ove zime, Vakula najavio minuse i na Jadranu

Hladna će jutra biti i u prevladavajuće sunčani utorak i srijedu, ponegdje i u četvrtak, pri čemu će dnevna temperatura iz dana u dan ipak rasti

Jarun

 Ivana Nobilo/Cropix

Hladnoća, na Jadranu i jaka bura, te na kopnu mjestimičan snijeg - glavna su meteorološka obilježja ponedjeljka. Sljedećih će dana novi snijeg i jaka bura uglavnom izostati, ali ne i hladnoća, najavio je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Hladna će jutra biti i u prevladavajuće sunčani utorak i srijedu, ponegdje i u četvrtak, pri čemu će dnevna temperatura iz dana u dan ipak rasti. U mnogim će krajevima povremeno biti i prolazno više oblaka, ujutro mjestimice i magle, i to ne samo u nizinama unutrašnjosti, nego vjerojatno i na dijelu sjevernog Jadrana.

Slabe oborine na granici kiše i snijega moguće su u gorju u petak, kada i na Jadranu treba računati na mjestimičnu kišu i jugo. U dane vikenda sunčanije, u subotu s burom, te uz podjednaku temperaturu zraka kao u petak, prognozirao je Vakula.

U nastavku slijedi prognoza koju je za HRT pripremio DHMZ-ov Krunoslav Mikec.

U utorak će na istoku Hrvatske nakon hladnog jutra, ponegdje uz maglu, te s temperaturom između -10 i -6 °C, tijekom prijepodneva biti uglavnom sunčano. Od sredine dana porast naoblake s najvišom temperaturom od 1 do 3 °C.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura danju od 2 do 5 °C, a ujutro također hladno, mjestimice i maglovito, s temperaturom većinom nižim od -5 °C. Prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a u Podravini i Međimurju poslijepodne i oblačnije.

Magla je ujutro moguća i u kotlinama gorske Hrvatske te uz zapadnu obalu Istre. Danju pretežno sunčano. Puhat će na sjevernom Jadranu slaba i umjerena bura, potom sjeverozapadnjak. Temperatura danju od 2 do 5 °C, u Hrvatskom primorju i Istri između 6 i 10 °C. Jutro hladno - u gorju su ponegdje moguće temperature oko -10 °C pa i niže, a negativne su moguće i ponegdje na obali.

Temperaturnih "minusa" može biti i na obali srednjeg Jadrana, a hladnoća će obilježiti jutro i u unutrašnjosti Dalmacije. Dnevna temperatura zraka između 5 i 9 °C, uz obilje sunca. Bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar.

Bura pa sjeverozapadnjak i na krajnjem jugu Hrvatske. More pritom malo do umjereno valovito. Bit će sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 5 do 9 °C, a ujutro neuobičajeno hladno.

Idućih dana na kopnu uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom, prolazno i povećanom naoblakom, a ujutro mjestimice i maglom. Jutra još hladna, posebno u srijedu te ponegdje još i u četvrtak, a danju malo toplije nego u utorak. U četvrtak će zapuhati jugozapadnjak.

Jugozapadnog vjetra u četvrtak će biti i na Jadranu, a u petak će okrenuti na jugo zatim i na na buru. Pritom na Jadranu u srijedu još uglavnom sunčano uz mogućnost za nisku naoblaku i maglu na sjevernom dijelu, a od četvrtka posvuda postupno naoblačenje, u petak mjestimice s kišom, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:41