POSTIZBORNA DRAMA

UTJECAJNI ČLAN MOSTA BLIZAK DESNICI 'Očekujem da će nam SDP biti bliži u odgovorima koje će poslati'

Gordana Rusak, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Stipe Petrina navodno nisu potpisali za Mostov klub
Zagreb, 281115. Smiciklasova, Sjediste udruge Most.U sredisnjem zagrebackom uredu Mosta nezavisnih lista odrzao se sastanak Nacionalnog vijeca Mosta nezavisnih lista i saborskih zastupnika.Na fotografiji: Bozo Petrov.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista raspravljalo je jučer o daljnjim koracima u pregovorima s Domoljubnom koalicijom i SDP-ovom Hrvatska raste, no nisu donijeli nikakve važne odluke jer čekaju pisana očitovanja dviju strana na svoje reformske uvjete za suradnju.

Strankama su dali rok do sutra, a onda bi mogli donijeti odluku u utorak s kime će nastaviti pregovore. Glavna tema jučerašnjih razgovora bilo je formiranje Kluba zastupnika, a na sjednicu nije pozvan Drago Prgomet jer u Mostu smatraju da pregovori još nisu gotovi. Most želi čuti jesu li Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović spremne ući u njihov Klub ili će se prikloniti Prgometu i njegovoj stranci HRID.

Prema našim informacijama, njih dvije, kao i Stipe Petrina, načelnik Primoštena, nisu još dali svoje potpise za Klub zastupnika Mosta, a Nacionalno vijeće im je dalo rok do utorka da odluče. Dakle, Most sada ima 15 potpisa. Navodno njih troje imaju neke zamjerke na način na koji funkcionira Nacionalno vijeće pa su i otišli ranije sa sastanka koji je trajao sedam sati.

Odlučit će same

Stipe Petrina nije htio to komentirati, rekao je samo kako nije istina da je izašao iz Mosta.

- Gospođe će same odlučiti hoće li biti u Klubu zastupnika ili će otići u HRID ili nekome trećem, mislim da imaju vremena do utorka, to je njihova stvar - rekla je nakon sastanka Ružica Vukovac. Poručila je kako će Nacionalno vijeće, u slučaju da obje koalicije prihvate sve njihove prijedloge, odlučiti kojoj će se strani prikloniti, odnosno hoće li i dalje ići s prijedlogom stručne vlade. Most nije raspravljao niti o Milanovićevom prijedlogu da Petrov postane predsjednik Sabora.

- Zahvaljujemo gospodinu Milanoviću, to znači da nas je uvažio kao jednu opciju koja je takvu funkciju i zaslužila - rekla je Vukovac.

Most u svakom slučaju ne odustaje od reformske Vlade stručnjaka, a od stranaka očekuju odgovore.

Jasna pravila

Poslali su im izborni program s točkama, a stranke moraju odgovoriti slažu li se ili ne, a mogu ponuditi i svoje rješenje.

- Nećemo se nikome priklanjati, želimo reformsku Vladu, a ako to odbiju obje strane, možemo i na nove izbore – poručuje neslužbeno iz Mosta jedan utjecajan član s kojim smo se čuli netom prije početka sjednice NV-a.

Pisana garancija

Ta reformska Vlada, kaže taj član, mora biti sastavljena od stručnjaka iz Mosta, SDP-a i HDZ-a, no to nužno ne znači da oni moraju biti nestranačke osobe. Naime, pojašnjava, ima i u strankama stručnih ljudi, ali ne žele one koji su iz stranačke mladeži bez iskustva postali ministri.

U Mostu kažu da nisu skloni nijednoj opciji, već žele stručnjake s ugledom spremne na reforme. Moraju, kažu, imati pisanu garanciju da će se reforme provesti, zato su i tražili očitovanje stranaka.

- Mi imamo obvezu prema građanima koji su za nas glasali da nećemo dati svoje potpise ni Milanoviću ni Karamarku za mandatara. Pozvat ćemo ih za stol i ako se slože da se formira stručna Vlada, mi ćemo o tome glasati na Nacionalnom vijeću i donijeti odluku većinom. Ako dođe za stol samo jedna strana, opet će morati pristati na reformsku Vladu. To je stav većine ljudi u Mostu i druga odluka bila bi izdaja naših principa – kažu neslužbeno u Mostu.

Tko je bliži?

Na pitanje je li im onda u tom smislu HDZ bliži jer se pretpostavlja da bi se oni mogli odreći premijerske pozicije, a i govorili su o vladi stručnjaka, taj utjecajni član kaže da to uopće ne mora biti tako. - Očekujem da će nam SDP biti bliži u odgovorima koje će poslati, posebice kad je riječ o reformi javne uprave i teritorijalnom preustroju. Odluke o tome s kime ćemo nastaviti pregovore donosit ćemo nakon što dobijemo odgovore – kaže ovaj član Mosta, za kojeg se inače smatra da je bliži desnoj struji. Prijedlog SDP-a o Petrovu kao predsjedniku Sabora, kaže taj član, shvatili su kao pokušaj čuvanja premijerske pozicije.

- Zašto nas nisu ništa pitali? Možda mi imamo boljeg kandidata koji bolje poznaje saborski poslovnik. Podolnjaka primjerice – kažu u Mostu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:09