SMRT DJEVOJČICE

Ustavni sud ugradit će stajališta ESLJP-a o smrti male Madine u svoje odluke

Djevojčicu je udario vlak nako što su joj hrvatski službenici navodno naredili da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu

Madina i njezina obitelj

Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja, piše N1.

Odluka je to Europskog suda za ljudska prava objavljena u četvrtak.

Ustavni sud RH ovako je to komentirao:

'Ustavni sud rješava, između ostalog, ustavne tužbe zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda propisanih Ustavom i svoja stajališta izražava u svojim presudama i rješenjima koja su obvezatna i koja je dužna poštivati svaka pravna i fizička osoba.

Europski sud za ljudska prava utvrđuje odgovornost države za povrede konvencijskih prava propisanih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Nije ništa neobično da se stajališta Ustavnih sudova država članica Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava u pojedinim slučajevima razlikuju.

Ustavni sud Republike Hrvatske uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja, pa će tako biti i u konkretnom slučaju', odgovorio je za N1 predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

U nastavku pročitajte jučerašnju presudu Europskog suda za ljudska prava:

'U odluci u slučaju M.H. i ostali protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava zaključio je:

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 2 (pravo na život) Europske konvencije o ljudskim pravima u vezi istrage u smrt kćeri afganistanske obitelji

– sa šest glasova naprema jedan, da je došlo do kršenja Članka 3. (zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana) u odnosu na djecu podnositelja

– jednoglasno, da nije došlo do kršenja Članka 3 u odnosu na odrasle podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članaka 5 i 1 (pravo na sigurnost i slobodu) u odnosu na sve podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 4. protokola br. 4 Konvencije (zabrana kolektivnog izbacivanja stranih državljana) u odnosu na majku podnositeljicu i njenih petero djece, i

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 34. (pravo na individualni zahtjev) u odnosu na sve podnositelje.

Slučaj se odnosio na smrt šestogodišnje djevojčice iz Afganistana, MAD.H., koju je udario vlak nakon što su joj hrvatski službenici navodno oduzeli priliku da zatraži azil i naredili joj da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu. Također se djelomično odnosio na zadržavanje (u pritvoru) podnositelja tijekom njihovog traženja međunarodne zaštite. Sud je dodatno zaključio da je istraga u smrt djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu rješavale temeljito. Također, Sud drži da su neki od podnositelja bili kolektivno izbačeni iz Hrvatske i da je država sprječavala efikasno ostvarivanje prava podnositelja na individualnu prijavu tako što im je, među ostalim, ograničavala pristup odvjetniku', piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 19:48