REAKCIJE IZ KOALICIJE

‘Ustavni sud se uključio u kampanju! Pa sjetite se samo što se dogodilo prije koji mjesec...‘

IDS je jedini kritizirao to što Milanović nije dao ostavku

Vođe oporbe na Markovom trgu

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je danas, nakon upozorenja Ustavnog suda da predsjednik Republike ne smije biti kandidat na listi niti sudjelovati u kampanji kao njihov premijerski kandidat, da će odluku poštovati, ali je pritom nekoliko puta spomenuo kako ne smije reći da je Zoran Milanović njihov kandidat za premijera, zapravo se rugajući toj odluci sudaca.

- Rijeke pravde dolaze, ljudi, kakve nam darove donose - poručio je Grbin.

Prema njegovu mišljenju, neki su se tako uspaničili da su upotrijebili sve kumske i kojekakve veze.

- Rezultati će biti kao da netko puca pištoljem na vodu. Pokušali su iskoristiti da ih odluka Ustavnog suda spasi od potopa, ali neće. Građani vide što se događa. Pitali ste nas imamo li plan B. Imamo i plan C, imamo sve planove. Ali, odluku Ustavnog suda moramo poštovati, to znači da ja od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera, ne smijem govoriti da će biti sljedeći premijer. Bar do objave izbornih rezultata. A tada ćemo to uskliknuti. Jer, građani žele promjenu i bolju Hrvatsku. A na tom putu stoji jedna pravomoćno osuđena kriminalna organizacija - poručio je Grbin.

Na pitanje novinara tko će biti SDP-ov kandidat za premijera, odgovorio je novinarima da ga "ne tjeraju da kaže da će Zoran Milanović biti njihov kandidat".

- Zabranjeno mi je reći da će to biti Zoran Milanović i ja to zbog toga ne smijem reći. Nemojte me tjerati da kršim odluku Ustavnog suda: ne zakon, ne Ustav, već odluku Ustavnog suda. I vi morate paziti. Kreativno se tumače propisi, i vama se može nekakva kazna dogoditi. Budite oprezni. I jedni i drugi sada moramo jako paziti - poručio je Grbin novinarima.

IDS kritičan

Koalicijskim partnerima SDP-a, uz iznimku IDS-a, zasad nije sporno to što je predsjednik Zoran Milanović suprotno Ustavu najavio kandidaturu na SDP-ovoj listi u I. izbornoj jedinici te što je najavljen kao premijerski kandidat.

Podrška je i dalje tu.

IDS je jedini pozvao Milanovića i koaliciju predvođenu SDP-om da poštuju upozorenje Ustavnog suda radi uredne provedbe izbora.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus tako je upozorio na potencijalnu štetu koju Milanovićeva najava da će se kandidirati kao premijerski kandidat koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima, dok obnaša funkciju predsjednika svih građana, može imati na demokratske procese u Hrvatskoj.

- Kandidatura Milanovića i njegovo uključivanje u kampanju dok aktivno obavlja dužnost koja podrazumijeva stranačku nepripadnost predstavlja izravnu opasnost ne samo za legitimno funkcioniranje tih institucija, već i za ustavni poredak. Takav potez smatram podjednako štetnim kao i politički manevar koji je HDZ izveo imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika - rekao je Paus.

U VIII. izbornoj jedinici IDS s partnerima, dodaju, izlazi odvojeno od SDP-a, ali u drugim dijelovima Hrvatske dali su načelnu podršku koaliciji lijevo-liberalnih stranaka predvođenih SDP-om i Peđom Grbinom upravo zato da bi se borili protiv iskorištavanja institucija koje HDZ provodi godinama.

"HDZ-ovci u skladu s Ustavom kradu"

Predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je ova odluka katastrofalna i politički instruirana.

- Građani Republike Hrvatske su napokon nakon desetljeća hladovine saznali da imamo Ustavni sud koji se može direktno uplesti u volju građana da biraju i budu birani. Možete pokrasti Hrvatsku, možete imati stranku koja preuzme sve neovisne institucije da rade njima u korist, možete instalirati državnog odvjetnika koji se druži s osuđenim kriminalcima i to je sve bilo u skladu s Ustavom. Jedino što se ne može i što nije u skladu s Ustavom je kandidatura predsjednika Republike na izborima za Hrvatski sabor. Odlukom Ustavnog suda mi ne smijemo govoriti tko je naš kandidat za premijera i ja ne smijem reći njegovo ime. HDZ-ovci u skladu s Ustavom mogu krasti, a mi ne smijemo reći tko je naš kandidat za premijera. Volja birača bit će na strani pravde i trebamo se strpjeti još mjesec dana da se riješimo ove klike i da Hrvatska napokon prodiše - poručio je Puljak.

Dalija Orešković kaže kako odluka Ustavnog suda neće nimalo utjecati na dogovor između koalicijskih partnera da predsjednik Republike bude i njihov mandatar za sastav nove Vlade.

- Da do izbora Zoran Milanović ne kaže ništa, ne oglasi se, ne spomene se ni na koji način, bit će ono što je između koalicijskih partnera dogovoreno da će biti i što birači podržavaju u najvećoj mjeri. Ne bih spekulirala što će napraviti Zoran Milanović, a ja ću postupati onako kako će okolnosti nalagati i ostat ću u okvirima onoga što sam u čitavom svom profesionalnom i javnom djelovanju zastupala - poručila je Orešković.

Ustavni sud u kampanji

Anka Mrak-Taritaš kaže kako je očekivala ovakvu odluku i to je nije iznenadilo, ali ju je iznenadila brzina donošenja upozorenja, čime se, smatra, Ustavni sud uključio u kampanju.

- U kampanji ćemo očito spominjati čovjeka, ali ne i njegovo ime i prezime. On čije se ime ne spominje. Mislim da se Ustavni sud uključio u kampanju jer nisu tako promptno reagirali kada je bila riječ o izbornim jedinicama i zabrani rada nedjeljom. Tada se nije htio miješati, a ovdje se umiješao i svojim upozorenjem otišao korak previše - kaže Anka Mrak-Taritaš.

Dodaje da ćemo tek vidjeti kako će Zoran Milanović postupiti i kako će se ponašati.

- On može nastupati kao predsjednik države i ukazivati na činjenice i probleme u društvu. Što ako, primjerice, koristi rečenicu: Ako bih kojim slučajem bio premijer, ja bih to tako napravio? Je li to dopušteno ili nije? Hoće li Ustavni sud pratiti sve njegove press konferencije i onda procjenjivati je li to dopušteno i gdje je granica? - pita se Anka Mrak-Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:53