ZAMJENA ZASTUPNIKA

Ustavni sud odbio tužbu Roberta Pauletića zbog neulaska u Sabor

Pauletić tvrdi da su njegova prava pregažena time što nije postao saborski zastupnik
Robert Pauletić
 Tom Dubravec/Cropix

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu Roberta Pauletića koji tvrdi da su njegova prava pregažena time što nije postao saborski zastupnik. Točnije, da je neustavna bila odluka kojom je umjesto Ruže Tomašić, koja je mandat stavila u mirovanje, u Sabor kao njezina zamjena ušao njezin stranački kolega iz HKS-a Marko Milanović Litre, a ne Pauletić, koji se na parlamentarnim izborima na istoj koalicijskoj listi natjecao kao predstavnik Domovinskog pokreta.

Na lanjskim izborima održanima 5. srpnja koalicija Domovinski pokret Miroslava Škore - Hrvatski suverenisti - Blok za Hrvatsku - Hrvatska konzervativna stranka (HKS) - HRAST - Stranka umirovljenika - Zelena lista u X. izbornoj jedinici osvojila je 10,28 posto glasova, ali unatoč tom solidnom rezultatu to je bilo dovoljno za osvajanje samo jednog saborskog mandata.

U Sabor je izabrana Ruža Tomašić (HKS), koja je kao nositeljica liste osvojila uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova - čak 41,91 posto. Pošto je Tomašić zastupnica u Europskom parlamentu, ona je osvojeni saborski mandat stavila u mirovanje, a u saborske klupe joj je kao zamjena ušao njezin stranački kolega iz HKS-a Marko Milanović Litre.

Takva odluka izazvala je oštre reakcije Roberta Pauletića, koji je kao predstavnik Domovinskog pokreta na toj koalicijskoj listi osvojio nakon Ruže Tomašić uvjerljivo najveći broj preferencijalnih glasova. Za njega je glasalo 3907 birača, što znači da je Pauletić osvojio 19,79 posto preferencijalnih glasova unutar te koalicijske liste.

Nezadovoljan odlukom saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je potvrdilo Marka Milanovića Litru za Tomašićina zamjenika u Saboru, Rober Pauletić podnio je ustavnu tužbu 10. kolovoza 2020. godine.

U bitnome, Pauletić u tužbi kaže da su njegova ustavna prava pogažena, tvrdeći da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor "jasno i nedvosmisleno određuje da se prilikom određivanja zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijalnom glasovanju". Tek ako na listi ne bi bilo tako određenog kandidata koji bi zamijenio izabranog zastupnika, tada bi, tvrdi Pauletić, politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje mogla odrediti zamjenika. U konkretnom slučaju HKS, koji je odredio Milanovića Litru za zamjenu Ruže Tomašić.

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu Roberta Pauletića odlukom donesenom 23. veljače, a objavljenom jučer. U obrazloženju odluke Ustavni sud kaže da je mjerodavan "dio članka 42. stavka 3. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor" koji kaže da "zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje".

Ustavni sud zaključuje da "iz članka 42. stavka 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno proizlazi tko može biti zamjenik zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka: to ne samo da mora biti kandidat s iste kandidacijske liste, već mora biti i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje. U konkretnom slučaju kao zamjenik izabrane zastupnice Ruže Tomašić određen je Marko Milanović Litre, kandidat na istoj kandidacijskoj listi i član iste političke stranke kojoj pripada Ruža Tomašić".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:10