OBJAVLJENA ODLUKA

Ustavni sud odbacio zahtjev: Markov trg ostaje zatvoren za javnost

Ustavni sud se proglasio nenadležnim za odlučivanje u ovom slučaju

Blokirani i zatvoreni Markov trg (arhivska fotografija)

 Goran Mehkek/Cropix

Ustavni sud u utorak je odbacio zahtjev Gonga koji je tražio ocjenu ustavnosti uredbe prema kojoj je Markov trg zatvoren za javnost od napada na zgradu vlade u listopadu 2020. kada je Danijel Bezuk automatskom puškom ozlijedio policajca i naknadno počinio samoubojstvo.

Udruga Gong je krajem srpnja od Ustavnog suda tražila da ispita ustavnost i zakonitost dopunjene Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja prema kojoj je Markov trg štićeni prostor zatvoren za slobodno okupljanje i kretanje.

No, Ustavni sud se proglasio nenadležnim za odlučivanje u ovom slučaju jer u postupku apstraktne kontrole propisa nije nadležan ocjenjivati njegovu primjenu.

Gong je u zahtjevu Ustavnom sudu naveo da je osporavanom uredbom Trg sv. Marka na neodređeno vrijeme apsolutno zatvoren za javnost te da je postao "jedina trajno štićena površina javne namjene, ograđena metalnim ogradama visine oko jednog metra s policijskim punktovima i policijskim službenicima sporadično postavljenima u blizini ograde".

Time je, isticala je udruga, građanima otežano "pravo na slobodu okupljanja i organizacija okupljanja, koji su se uobičajeno održavali na Trgu sv. Marka zbog neposredne blizine institucija Vlade i Sabora, a stanarima Gornjeg grada otežan je prolazak do domova i trgovina".

Gong je početkom prosinca objavo priopćenje u kojem je ustvrdio da se ograde na Markovom trgu nalaze zbog samovolje premijera Andreja Plenkovića, a prozvali su i predsjednik RH Zorana Milanovića da podržava barikade pred hrvatskim institucijama i klizanje Hrvatske u policijsku državu.

Napominju da su im MUP i Sigurnosno obavještajna agencija ranije odgovarali da je Trg sv. Marka zatvoren zbog opasnosti od ponavljanja napada, a da je razina opasnosti klasificirana kao povjerljiva te su poručili da javnost ima pravo znati sve činjenice o razini opasnosti.

Ustavi sud je oduku donio većinom glasova uz protivljenje petero sudaca Mate Arlovića, Ingrid Antičević Marinović, Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selanca koji su objavili izdvojena mišljenja. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je izdvojeno podupiruće mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:54