ODBIJENI PRIJEDLOZI

Ustavni sud donio važne odluke u vezi Vrhovnog suda, ni jedna ne ide Milanoviću u prilog

Milanović se prije podne žestoko obrušio na Ustavni sud, rekao da u njemu rade neki sumnjivi i korumpirani ljudi
Pročelje zgrade s znakom Ustavnog suda
 Tomislav Kristo/Cropix

Ustavni sud je u petak poslije podne objavio dvije odluke, obje vezane za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda, koje su suprotne stavovima koje u postupku predlaganja čelne osobe najvišeg suda osporava predsjednik Republike Zoran Milanović.

Milanović se prije podne žestoko obrušio na Ustavni sud, rekao da u njemu rade neki sumnjivi i korumpirani ljudi, što ustavnim sucima djeluje kao da je imao informaciju da će objaviti odluke koje mu ne idu u prilog, pa se obrušio na njih.

Prijedlozi Bauka i Gotovca

Jedna odluka je neprihvaćanje prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 44.a stavka 4. Zakona o sudovima koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk. Radi se o zakonskoj normi koja kaže da Državno sudbeno vijeće (DSV) zaprimljene prijave kandidata za predsjednika Vrhovnog suda dostavlja Uredu predsjednika Republike, a predsjednik će o kandidatima zatražiti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora.

Druga je neprihvaćanje prijedloga prof. Viktora Gotovca za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti cijelog članka 44.a Zakona o sudovima koji propisuje da postupak imenovanja predsjednika Vrhovnog suda pokreće DSV objavom javnog poziva, da je rok za javljanje 30 dana, da moraju dostaviti životopise, te da DSV, kada sve to obavi i prikupi kandidature šalje predsjedniku Republike koji potom treba tražiti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe.

- Ustavni sud je privatna organizacija koju vodi Šeksov kum. Ima svoju ulogu, ali mogu reći da je nepošten, da je sastavljen po lošim političkim kriterijima i donosi odluke u dogovoru s izvršnom vlašću – rekao je Milanović.

Kritizirao je i Zakon o sudovima oko kojega je došlo do prijepora između njega i premijera Andreja Plenkovića, te predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Milanović nakon raspisivanja prvog javnog poziva nije želio slijediti proceduru koju nalaže Zakon o sudovima, nego je svoju kandidatkinju Zlatu Đurđević namjeravao izravno predložiti, na što je od HDZ-a dobio odgovor kako ju njihova većina neće izglasati.

Milanović: 'Zakon je protuustavan'

U prvom krugu Đurđević se nije ni javila na pozivni natječaj DSV-a, a kandidate koji su se javili Milanović nije predložio. Na drugi javni poziv Đurđević se javila, ali su se do tada odnosi između Milanovića i Plenkovića toliko narušili da HDZ-ova većina neće izglasati Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda pa makar izbila ustavna kriza. Milanović ju je unatoč tome prije nekoliko dana predložio.

- Zakon je protuustavan, on je namjerno napisan protivno Ustavu. Ja nemam nikakvo poštovanje prema nekima od tih ljudi. Smatram da su neki od njih sumnjivi i korumpirani - rekao je Milanović o Ustavnom sudu.

Bauk je u svom prijedlogu ocjene ustavnosti Zakona o sudovima kazao da se tim zakonom Uredu predsjednika nalaže određeno postupanje (traženje mišljenja o kandidatima), čime se utvrđuje djelokrug rada Ureda predsjednika Republike što je protivno Ustavu koji u čl. 107. izričito utvrđuje da djelokrug Ureda predsjednika odlukom određuje sam predsjednik.

Prof. Gotovac je iznio argumentaciju na tragu ranijeg zahtjeva Darija Juričana, te Jadranke Sloković i Sandre Marković i s istim je argumentima odbijen.

Troje sudaca imalo je izdvojeno mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:35