STIGAO VODONOSAC

USRED NAJGORE VRUĆINE ZATVORILI IM VODU Gosti otkazuju boravak na Hvaru: 'Ovo je sabotaža!'

Istočni dio otoka opskrbljuje se vodom iz Makarske u kojoj su 'zbog tehničkih problema' zatvorili dotok
 Colourbox, CROPIX

>>> NOVO 13:42 Istočni dio otoka Hvara ostao je bez pitke vode jer ih, kako tvrdi načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić, u Makarskoj sabotiraju, zatvorivši dotok kroz cijev koja ide do otoka, a iz makarskog Vodovoda u ponedjeljak tvrde da je dotok vode Hvaru iz Regionalnog vodovoda Makarskog primorja - u granicama mogučeg.

Kroz sustav Regionalnog vodovoda propuštaju se maksimalne količine vode. Vodovod prema Hvaru nije zatvoren, u pitanju je tehnički problem vodoopskrbnog sustava kao i prevelika potrošnja vode jer isti vodovod opskrbljuje Makarsko primorje i istočni dio otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda Joze Markić.

Kaže da je dovodna vodovodna cijev kojom se napaja istočni dio otoka Hvara pola metra iznad visine cijevi Regionalnog vodovoda, što u slučaju prevelike potrošnje vode, unatoč standarnom maksimalnom dotoku vode iz rijeke Cetine, povremeno može ostaviti Hvarane bez vode.

U subotu i nedjelju na Makarskom je primorju bila znatno povečana potrošnju vode, i iznosila je više od 33 tisuće kubika vode dnevno, rekao je Markić, istaknuvši da su u funkciji sva crpilišta, rezevoari i prepumpne stanice.

Očekuje se da će uskoro biti stavljeno u funkciju i crpilište Drašnice, pa Vodovod ulaže maksimum napora kako bi osigurao potrebne količine vode Makarskom primorju i istočnom dijelu otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda.

Makarski gradonačelnik Tonći Bilić rekao je da se potrošnja vode znatno povećala s obzirom na velike vrućine i više od 50.000 turista što borave na području od Brela do općine Gradac, pa je tehnički nemoguće osigurati isporuku dodatnih količina pitke vode.

Poruka s Hvara kako je riječ o mogućoj sabotaži ili namjernom zatvaraju vode Hvaranima, je samo politiziranje i dobivanje jeftinih političkih poena, ustvrdio je Bilić.

Načelnik općine Sućuraj na Hvaru, Ivan Slavić, izjavio je za HTV kako misli da se radi o sabotaži jer tuševi na Makarskoj rivijeri nisu bili zatvoreni, a oni nemamo ustavno pravo na pitku vodu.

Tražimo vodonosca i nadamo se razumijevanju ministra obrane koji treba dati nalog da se vojska pokrene u civilne svrhe. Dobio sam obećanje da će ministar pokrenuti proceduru, kazao je Slavić.

U međuvremenu je stigla vijest da je vodonosac na Hvar stigao...

--------------------------------

Nesnošljive vrućine posljednjih dana veliki su problem u cijeloj Hrvatskoj, a što bi tek rekli stanovnici Općine Sućuraj, najistočnije hvarske jedinice lokalne samouprave. Ona je, naime, od subote (11 sati) izložena vrlo ozbiljnim redukcijama vode. Sućurjani su jednostavno ostali bez vode u njihovom rezervoaru, u nedjelju ujutro je bio minimalan dotok od 2,5 litara u sekundi (od 5.30 do 10.30), iako je dnevna potrošnja oko osam listara u sekundi, prenosi Slobodna Dalmacija .

Ljudi su u nevjerici jer su mislili da su ta vremena daleko iza njih, Bogomoljani još više kivni, jer se oni ionako opskrbljuju autocisternama, a samo za tu namjenu fali čak 350.000 litara vode.

- Situacija je uistinu teška jer nam je isporuka vode s kopna skoro pa nikakva. Da bismo došli u normalno stanje, nama bi trebalo barem 700.000 litara. Bilo bi normalno da stanovništvu možemo osigurati pitku vodu i normalizirati stanje u našem rezervoaru, dakle, da uz ovaj oskudni dotok s kopna izdržimo vrh turističke sezone. Najprije smo se obratili “Hvarskom vodovodu” d.o.o. iz Jelse i informirali o teškoćama isporuke vode iz Živogošća (Blato). Navodno se radi o tehničkom problemu, kako nam je rečeno u “Vodovodu Makarska” d.o.o., no nismo dobili utisak da će se protok vode iz Živogošća prema Maloj Dubi i Sućurju promptno riješiti iako redukcija na Makarskoj rivijeri nema. Stara je to priča i izgleda da smo opet osuđeni na vodonosce – kazao je Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj za Slobodnu Dalmaciju .

Pokušali smo telefonski stupiti u kontakt s Ivanom Grgičevićem, direktorom “Hvarskog vodovoda”, da bi nam preciznije pojasnio o čemu se radi, međutim, nije bio dostupan. Prvi čovjek Sućurja je pak u razgovoru sa službujućima u Ministarstvu obrane RH dobio odgovor da će se njihov pismeni zahtjev za vodoopskrbu pomoću vodonosca zbog neradnog dana (nedjelja) rješavati tek danas.

Dakle, Sućurjani su se već u prvom udarnom vikendu turističke sezone suočili s nepremostivom nestašicom vode, što je uistinu sramotno. Naravno, na račun im dolaze i posljedice takvog stanja jer gosti zbog navedenih razloga otkazuju boravak, pa čak i neke rezervacije, što će se zasigurno odraziti na njihovu zaradu od ove sezone.

Načelnik Sućurja: 'Ovo je sabotaža!'

'Mislim da se radi o sabotaži jer tuševi na Makarskoj rivijeri nisu bili zatvoreni, a mi nemamo ustavno pravo na pitku vodu', rekao je za HRT načelnik Sućurja Ivan Slavić. 'Tražimo vodonosca i nadamo se razumijevanju ministra obrane koji treba dati nalog da se vojska pokrene u civilne svrhe. Dobio sam obećanje da će ministar pokrenuti proceduru', kaže Slavić.

Gradonačelnik Makarske: 'To je tehnički problem'

Kako piše RTL , u ponedjeljak ujutro dotok vode iz Makarske u potpunosti je prekinut i ne zna se uopće kada će doći. Ista je situacija bila prije nekoliko godina, i tek kada su se mediji raspisali o tome, onda su pustili ljudima vodu.

Tu je informaciju potvrdio i makarski gradonačelnik Tonći Bilić te kazao kako je u pitanju tehnički problem.

'U pitanju je tehnički problem te je isto tako problem prevelika potrošnja za cijelo područje jer vodovod opskrbljuje makarsku rivijeru i istočni dio Hvara. Nadamo se da će se problem riješiti kroz koji dan, a ako ne, postoji mogućnost dolaska vodonosaca....", poručio je Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:24