MINISTARSTVO ODBILO PROJEKT

Uskratili im 10.000 kuna za program borbe protiv rasizma

 HANZA MEDIA

Nakon što je Ministarstvo kulture dvije godine sufinanciralo program Etnografskog muzeja posvećen borbi protiv ksenofobije i rasizma, 2016. godine s pet tisuća kuna, a 2017. s deset tisuća kuna, ove godine Hrvatsko muzejsko vijeće uskratilo im je, bez objašnjenja, i tu simboličnu potporu.

Odbijenica

Odbili su i još jedan njihov zahtjev za sufinanciranje programa “Muzej u zajednici-muzej za odgovorno društvo”. Ministarstvo kulture ove je godine od 1101 zahtjeva muzeja za financiranjem odobrilo 415 programa javnih potreba u kulturi u ukupnom iznosu od osam milijuna i 237.900 kuna, od čega je u kategoriji pedagoške djelatnosti za koju se EM natjecao s ta dva programa, izdvojilo 936.000 kuna za ukupno njih 96.

Odbijenica Hrvatskog muzejskog vijeća MK izazvala je ogorčenost više kustosice, voditeljice muzejske edukacije Etnografskog muzeja Željke Jelavić.

“U društveno-političkom kontekstu u kojemu živimo, u kojemu je izuzetno važno suzbijati predrasude i stereotipe spram drugih, i razvijati kritički odnos, ovo je indikativna poruka Ministarstva kulture, tim više što se radi o mizernim iznosima. Nije mi jasno po kojem kriteriju su tako odlučili, zašto nam nisu dali, a drugima jesu”, navodi Jelavić.

Argumenti

Program “Muzej protiv ksenofobije i rasizma” kojem je cilj upoznavanje drugih kultura i razvoj tolerancije, temelji se na zbirci izvaneuropskih kultura Etnografskog muzeja, čiji je jedan dio vezan uz putovanja naših istraživača braće Seljan s kraja 19. i početka 20. stoljeća u Africi i Južnoj Americi, ali i glazbenim radionicama, inspiriranima jednom od najstarijih zbirki Dragutina Lermana.

U Ministarstvu kulture kažu kako su u “2017. u sklopu programa realizirane četiri predstave pripovjednog kazališta i osam radionica ‘Ritmovi afričkih bubnjeva’ te kako je vidljivo da je program samoodrživ - jer su se ulaznice za predstave i radionice naplaćivale”.

Taj je argument Željki Jelavić krajnje dvojben i neprihvatljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:14