JURICA LOVRINČEVIĆ

USKOK otvorio istragu protiv bivšeg Filipovićevog savjetnika, glavnog aktera afere Mreža

‘Koristio je autoritet funkcija koje je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja‘

Davor Filipović, Jurica Lovrinčević

 Cropix

Uskok je, nakon provedenih izvida, pokrenuo istragu protiv bivšeg posebnog savjetnika bivšeg ministra gospodarstva Jurice Lovrinčevića zbog trgovanja utjecajem radi dogovaranja zakupa oglasnog prostora i podjele novca na Mreži TV.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete ni naziv televizijske kuće, izvijestilo kako sumnja da je Lovrinčević, od listopada 2023. do 12. prosinca 2023., kao posebni savjetnik u kabinetu ministra gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipovića te član upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koristio autoritet svojih funkcija kako bi osigurao da se novcem iz državnog proračuna "ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja".

Uskok sumnja da je Lovrinčević "s osobom od njegovog povjerenja" bio interesno povezan te da je ta osoba na jednoj televizijskoj postaji vodila emisije koje su sadržajno odgovarale Lovrinčeviću i koja mu je koristila za prenošenje informacija koje je imao kao posebni savjetnik.

Tužiteljstvo sumnja da je Lovrinčević radi promidžbe aktivnosti Fonda osigurao angažman Mreža TV te je osigurao da novac uplaćen s osnove tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije budu ‘izvučena‘ s računa Mreže TV i u gotovini predana osobi od njegovog povjerenja.

Tako je Lovrinčević, navodi Uskok, znajući da će Fond krajem 2023. pokrenuti kampanju informiranja javnosti o svoja dva projekta, zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja angažira i Mrežu TV za 90.000 eura.

Odgovorne osobe Fonda su obzirom na Lovrinčevićev autoritet, nastavlja Uskok, navedeno prihvatile ne znajući pritom stvarne ciljeve njegovog postupanja. Potom je Lovrinčević, dodaju, zatražio osobu od njegovog povjerenja da direktoru Mreže TV prenese svoj naum da se na temelju lažnog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene, a sve kako bi se s računa televizije izvukao dio novca koji će na ime pruženih usluga uplatiti Fond, kao i da se u novac u gotovini preda Lovrinčevićevom povjereniku.

Uskok nadodaje da je ta osoba po Lovrinčevićevom naputku angažirala direktora jednog trgovačkog društva za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa Mreže TV. Zatim je direktor Mreža TV s direktorom tog društva potpisao ugovor na temelju kojeg je Mreža TV primila račun od 28. studenog 2023. čijim bi se plaćanjem ‘izvukao‘ novac s njenog računa.

image

Jurica Lovrinčević

Darko Tomas/Cropix

"Nakon toga je 6. prosinca 2023. osoba od okrivljenikovog povjerenja zatražila od direktora tog društva da stornira račun, što je ovaj i učinio", ističe Uskok.

Mediji su ranije pisali da je Lovrinčević dogovarao zakup oglasnog prostora i podjelu novca na Mreži TV s njezinim novinarom Marinom Vlahovićem. Dodali su kako ih je spojio Marko Ljubić, voditelj i urednik koji je tada radio na istoj televiziji.

Iako se našao u transkriptima između Lovrinčevića i Vlahovića u kontekstu toga da je trebao dijeliti novac s njima, a koje je Vlahović tajno snimao, Ljubić je rekao da Vlahović laže i da nisu dijelili nikakav novac.

Vlahović je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, rekao da ga je ministar branitelja Tomo Medved molio da ga prestane komentirati i ponudio mu "neki način suradnje". Reagirajući na Vlahovićeve optužbe, Medved je odbacio insinuacije da je sudjelovao u koruptivnim radnjama i potkupljivanju medija te objasnio da je 2021., tijekom sanacije posljedica potresa u Petrinji, imao s kontakt s Vlahovićem, ali isključivo radi objektivnog izvještavanja o potpori stradalima u potresu.

Medved je ustvrdio i da je tu riječ o programskom nasrtaju dijela oporbenih medija, Lovrinčevića i oporbenog Mosta na Vladu obrazlažući to kontinuiranom prepiskom Mostova Nikole Grmoje s Vlahovićem. Medved je dodao i da ga se povezuje s koruptivnim djelatnostima kako bi se skrenulo pozornost s korumpiranog Mosta.

Nakon što je smijenjen s funkcije ministra gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović je izjavio da o curenju javnog novca u medije, u čemu je prema sumnjama Uskoka sudjelovao njegov savjetnik Jurica Lovrinčević, nije ništa znao, ali da preuzima političku odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:58