DARINKO DUMBOVIĆ

USKOK optužio bivšeg petrinjskog gradonačelnika i njegovog sina, objavili za što ih sve točno terete

Okrivljenici su TD-u protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od 1.426.043,93 eura

Darinko Dumbović

 Damjan Tadic/Cropix

Godinu i pol od uhićenja bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića (67) te njegova sina Darka (46) i trojice poduzetnika Dejana Dobrečevića (44), Gorana Norkovića (45) i Zlatka Zagorca (47), USKOK je finiširao istragu te protiv njih podigao optužnicu zbog nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Optužnicom se prvookrivljenog Darinka Dumbovića tereti da je kao gradonačelnik Petrinje od listopada 2019. do svibnja 2021. sa svojim sinom kao prokuristom i stvarnim voditeljem poslovanja tvrtke kojoj je osnivač bila gradonačelnikova snaha postupio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi. Tužiteljstvo sumnja da je dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi se sinovoj tvrtki osigurali unosni poslovi s Gradom.

U prijevodu, tvrtke trojice osumnjičenih poduzetnika Skela Banovina, Zagorac građevinski radovi i Pet plus gradnja su poslužile kao paravan za gradonačelnikovo namještanje poslova sinovoj tvrtki Titan Commerce.

- Tako su u postupcima nabave radova za Grad u četiri navrata najprije odabirane ponude trgovačkih društava III. i IV. okr. te obrta V. okr. koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s I. i II. okr., izvođenje radova prepuštali TD-u koje je prepuštene radove izvelo i naplatilo., a III. i IV. okr. su sačinili dokumentaciju o izvođenju radova u kojoj nisu iskazali sudjelovanje TD-a – navodi USKOK u svome priopćenju. Kroz istragu su izračunali i da su okrivljenici tvrtki Darka Dumbovića protuzakonito osigurali dodjelu poslova vrijednih čak 1.426.043,93 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:04