POSEBNO PRIOPĆENJE

Uskok odbacio tvrdnje Nacionala o optužnici tempiranoj zbog Turudića

USKOK se u ovom, kao i u drugim slučajevima, rukovodio zakonom propisanim rokovima, tvrde u priopćenju

Ivan Turudić
 

 Damjan Tadic/Cropix

Uskok je u utorak odbacio tvrdnje tjednika Nacional koji je objavio da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek tempirala optužnicu iz kraka afere Janaf da spriječi izbor Ivana Turudića na čelo Državnog odvjetništva (DORH).

Tvrdnje iz navedenog teksta da je „Uskok izvršio izuzetno ozbiljan, vremenski precizno tempiran manevar s ciljem da pokuša osujetiti imenovanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika“ nisu osnovane, priopćio je Uskok, dodajući da je to vidljivo i iz kronologije postupanja u tom slučaju.

image

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek

Damjan Tadic/Cropix

U konkretnom predmetu, ističu, Uskok je 20. ožujka 2023. donio rješenje o provođenju istrage koje je postalo pravomoćno 20. travnja iste godine.

Zakon o kaznenom postupku propisao je šestomjesečni rok za završetak istrage, a zbog potrebe ispitivanja svih svjedoka, rok za dovršetak istrage bio je produljen za dva mjeseca. Nakon provođenja svih potrebnih radnji, istraga je završena 19. prosinca 2023., a o naprijed navedenom obaviješteni su okrivljenici kao i njihovi branitelji, stoji u priopćenju.

Optužnica je, navode, podignuta 18. siječnja 2024., odnosno unutar jednomjesečnog roka od završetka istrage, koji rok je propisao Zakon o kaznenom postupku.

Ističu da se Uskok u ovom, kao i u drugim slučajevima, rukovodio zakonom propisanim rokovima.

„Stoga odlučno odbacujemo insinuacije o bilo kakvim „precizno tempiranim manevrima“ i pogrešne zaključke o postupanju s namjerom sprječavanja izbora određenog kandidata za glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske”, navode u priopćenju.

Nacional je objavio da je uoči odluke o novom šefu DORH-a u javnost je plasirana optužnica koja pokazuje kako Uskok smatra da je bivši šef Janafa Dragan Kovačević mitom Kreše Peteka platio Turudiću odijelo od 300 eura, što je Turudić odbacio.

image

Dragan Kovačević

Josip Moler/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:27