ŠTETAN UGOVOR

USKOK istražuje Čobankovića: Država platila 80 MILIJUNA KUNA zgradu koja joj ne treba!

Ugovor o kupnji zgrade u Planinskoj jedan je od 500 sumnjivih poslova države s Hypo Leasingom koje istražuje DORH
 Goran Mehkek / Cropix

Snopovi žica iz kutija elektro i telefonskih instalacija položeni su po podu. Na dnu hodnika portirnica je u kojoj nam zaštitar Adriatic Securityja kaže da čuva zgradu nekog ministarstva već mjesec dana i da su radovi počeli u ponedjeljak. Nešto poslije cattering dovozi gablec nekolicini radnika tvrtke Fenix iz Slavonskog Broda.

- Mi smo tu od ponedjeljka, nema nikoga od šefova - kaže mi jedan od radnika na zgradi koja bi zajedno s pripadajućim dvorištem, čija je ukupna površina 2700 četvornih metara, državu u idućih nekoliko godina trebala stajati 79,913.000 kuna, bez kamata, ili nešto više od četiri tisuće eura po četvornom metru. A upravo je ta cijena i ugovor razlog zbog kojeg Državno odvjetništvo više od godinu dana istražuje i Petra Čobankovića , potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Naime, Čobanković je, kao tadašnji ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva sklopio ugovor po kojem će država do 2019. godine Hypo Leasingu za zgradu i zemljište u Planinskoj platiti 79 milijuna kuna. Hypo Leasing je koji mjesec dana prije ugovora s državom prostor i zgradu u Planinskoj kupio od Mesnica Fiolić za 6,8 milijuna eura. Fiolić je prodao 85 posto nekretnine, a preostalih 15 posto Hypo je kupio od Centra za reprodukciju u stočarstvu za 1,1 milijuna eura i tako postao vlasnik cijele nekretnine. Hypo Leasing na posredničkom je poslu između Fiolića i države zaradio 2,7 milijuna eura, a država je za nešto više od astronomskih 4000 eura po kvadratu dobila zgradu koja joj ne treba i u koju još treba investirati.

Jedan je to od 500-tinjak sumnjivih ugovora Hypo Leasinga s državnim institucijama što ih istražuje tužiteljstvo. Nekretninu koja je nekad bila vlasništvo u međuvremenu ugašene Veterinarije kupile su Mesnice Fiolić bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, koji ju je 3. ožujka 2009. prodao Hypo Leasingu.

Fiolić je prema tabularnoj izjavi od 15. siječnja 2009. godine 35 posto nekretnine, prema kupoprodajnom ugovoru od 24. studenoga 2008., platio 7,028.597,46 kuna, odnosno nešto manje od milijun eura. Već prije bio je vlasnik polovice nekretnine. Samo nekoliko mjeseci poslije za 6,818.400 eura Hypo Leasingu je prodao svoj dio nekretnine u Planinskoj. Ugovor o kupoprodaji potpisala je njegova supruga Katica, direktorica tvrtke.

Država je u posao koji sada istražuje tužiteljstvo ušla 2. travnja 2009.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 03:52