NOVA AFERA NA DIONICI DUGOPOLJE - PLOČE

USKOK braći Žužul: Gdje je nestalo brdo?

Sav iskopani kamen bio je predviđen za gradnju terminala Luke Ploče. U luci je 1,3 milijuna kubika

ZAGREB - U sklopu istrage o poslovima tvrtke Skladgradnja u vlasništvu braće Žužul, USKOK provodi temeljitu istragu o gradnji odmorišta Ploče na brzoj cesti čvor Ploče - Luka Ploče. Odmorište se nalazi s obje strane prometnice i još je u izgradnji. Dosada su napravljeni iskopi i platoi na kojem će biti postavljeni objekti.

Glavni izvođač na toj, 13 kilometara dugoj, dionici je Konstruktor. Skladgradnja kao podizvođač gradi odmorište, a investitor su Hrvatske autoceste . Sama lokacija objekta je unutar usjeka koji je dijelom trebalo “odrezati” kako bi se napravilo mjesta za platoe. Istražitelje, kako saznajemo, posebno zanima je li Skladgradnja srušila veći komad usjeka negoli što je trebalo, i gdje je završio kamen koji je odvezen s gradilišta.

Naime, osnovano se sumnja da je skinut prevelik dio usjeka te da je Skladgradnja ilegalno prodala na taj način pribavljen kamen. Prema dostupnim informacijama, procjenjuje se da je na taj način napravljena šteta od 50 milijuna kuna. Na samoj lokaciji budućeg odmorišta nema građevinskih aktivnosti, a platoi su pripremljeni za asfaltiranje.

Prema ranijem dogovoru HAC-a i uprave Luke Ploča, sav materijal koji se iskopa bit će odvezen na deponij u luku, a uprava će ga iskoristiti za gradnju terminala. Očekivalo se da će se na taj način osigurati oko dva milijuna kubika kamena, a dosad je u luku dovezeno oko 1,3 milijuna kubika.

Naši nam sugovornici, upoznati s istragom, tvrde da je HAC u USKOK proslijedio svu dokumentaciju oko gradnje odmorišta Ploče. Prema toj dokumentaciji, projektom je bilo predviđeno iskapanje oko 480.000 kubika kamena, a iskopano je oko 470.000 kubika.

Također postoje snimke odvoženja kamenja, geološke snimke iskapanja, a sve je zabilježeno i u građevinskim knjigama.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:01