KORIDOR VC NA SAVI

Ursula Von der Leyen sutra otvara most Svilaj i novi granični prijelaz

Gradnja mosta počela je 2016., a vrijednost radova iznosi 171,8 mil. kuna. Hrvatski udio je 85,9 mil., od čega 58 posto financira EU
Most Svilaj
 Tvrtka Hering

Sutra će napokon u promet biti pušten most Svilaj, koji će povezati autocestu na koridoru Vc s hrvatske i bosanskohercegovačke strane rijeke Save. Riječ je o 660 metara dugom te 29 metara širokom mostu s dva zasebna objekta od kojih svaki ima tri vozna traka. Most je bio potpuno završen prije više od godinu dana, no čekalo se da bosanskohercegovačka strana izgradi i kategorizira svoj granični prijelaz.

Teretni promet

Novi granični prijelaz Svilaj izgrađen je na površini od 103.000 četvornih metara s odvojenim putničkim od teretnog prometa, a otvorenjem će se privremeno omogućiti samo putnički promet preko ovog graničnog prijelaza dok se ne steknu uvjeti i za odvijanje teretnog prometa. Otvaranjem mosta profitirat će i stanovnici Slavonskog Broda i okolnih mjesta jer će se u većoj mjeri smanjiti prometne gužve zbog učestalih zastoja na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, koji se nalazi na trenutno glavnoj cestovnoj poveznici ovog dijela RH sa Sarajevom.

Izgradnja mosta započela je 2016. godine, a vrijednost radova iznosi 171,8 milijuna kuna. Udio Hrvatske u investiciji je 85,9 milijuna kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, a preostali je dio sufinancirala Bosna i Hercegovina. Most je izgradila poslovna udruga Hering, Široki Brijeg, i Viadukt, Zagreb. Upravo zbog europskog sufinanciranja izgradnje na otvaranje mosta sutra dolazi i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u društvu premijera Andreja Plenkovića.

Završetak 2024.

Ovo je jedan od ključnih projekata Hrvatskih autocesta na dovršetku međunarodnog koridora Vc, koji će spojiti Budimpeštu, Osijek i Sarajevo s Pločama. U sklopu ovog projekta izgrađena je poddionica Most Halasica - Osijek, u dužini od 7,1 km, koja uključuje i most preko rijeke Drave dug 2,5 km. Potpuni završetak hrvatskog dijela koridora očekuje se 2024. godine.

U tijeku je izgradnja i drugog mosta preko Save - mosta Gradiška. On je u visokoj fazi završenosti, a spajanje mosta očekuje se sredinom listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32