REAKCIJA

Ured zastupnika RH pred Europskim sudom: ‘Nije utvrđeno da je Hrvatska kriva za Madininu smrt‘

Europski sud nije presudio da su problemi utvrđeni tom presudom u Hrvatskoj sistemske naravi, tvrdi Ured

Madina Hussiny

 Ilustracija: Vesna Veselić

Centar za mirovne studije objavio je da je panel Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava odbio zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji malene Madine.

- Tako je presuda da je Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život postala pravomoćna, kažu iz CMS-a.

CMS podsjeća da su prošle godine Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je izvršila Republika Hrvatska i koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice 21. studenog 2017. godine.

- Vlada i premijer Andrej Plenković nakon ove snažne i konačne potvrde presude ne mogu više okretati glavu, već moraju hitno smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, ponovno zahtijevamo hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga, poručuju iz CMS-a.

Nakon ovih zahtjeva iz Centra za mirovne studije iz Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava poručili su kako odbijanjem zahtjeva za preispitivanjem presude Madine Hussiny i drugih protiv RH Europski sud za ljudska prava nije utvrdio da je Hrvatska odgovorna za smrt malene Madine.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Povodom pisanja određenih medija da je Europski sud za ljudska prava (u daljnjem tekstu: Europski sud) potvrdio da je Hrvatska odgovorna za smrt mldb. M. H. ističe se da Europski sud to nije potvrdio odbijanjem zahtjeva za preispitivanjem presude, niti je to utvrdio u svojoj presudi koju je donio 18. studenog 2021.

Europski sud je vrlo jasno u presudi naveo da je RH povrijedila Konvenciju jer nije provela učinkovitu istragu smrti djevojčice M.H.

Je li i tko odgovoran za njezinu smrt utvrdit će se detaljnom službenom istragom koju će provesti nadležna domaća tijela u okviru izvršenja presude Europskog suda. Postupanje i odluke domaćih tijela moći će preispitati domaći sudovi sve do Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Nadalje, ovom presudom Europski sud nije utvrdio da su vršeni bilo kakvi pritisci bilo koga na organizacije civilnog društva - branitelje ljudskih prava, niti je utvrđeno da bi ih se sprječavalo u postupanjima koja obavljanju sukladno svom mandatu.

Ova presuda je individualna i odnosi se na točno određenu obitelj. Dakle, Europski sud nije presudio da su problemi utvrđeni tom presudom u Hrvatskoj sistemske naravi.

Uz problem neučinkovite istrage Europski sud je utvrdio povredu članka 3. Konvencije zbog uvjeta smještaja mldb. djece u Centru u Tovarniku. Europski sud nije utvrdio povredu tog konvencijskog prava u odnosu na punoljetne podnositelje zahtjeva koji su također tamo boravili s djecom.

Zbog dugotrajnosti trajanja postupaka za traženje azila pred upravnim sudovima i zbog nemogućnosti učinkovitog osporavanja rješenja kojima je podnositeljima bila ograničena sloboda kretanja dok su bili u Tovarniku, Europski sud je utvrdio povredu čl. 5. Konvencije, dok je povredu čl. 34. Konvencije utvrdio zbog nemogućnosti ostvarenja nesmetanog kontakta između podnositelja i njihove izabrane odvjetnice.

Ujedno, Europski sud je smatrao da su podnositelji, koji su ilegalno pokušali ući a teritorij Republike Hrvatske u noći 21. studenog 2017., bili protjerani suprotno zabrani kolektivnog protjerivanja. I druge države Europske unije suočene s velikim priljevom migranata na žalost imaju slične predmete pred Europskim sudom (npr. Italija, Grčka, Poljska, Francuska itd.).

Ova presuda je konačna, te će uslijediti postupak njezinog izvršenja', stoji u priopćenju Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:29