MILANOVIĆEVA REAKCIJA

Ured predsjednika RH tvrdi: ‘Sve smo se dogovorili, čeka se potez ministra Banožića‘

‘Predsjednik očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza‘

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Dva sata nakon što je iz Vlade objavljeno da Ured predsjednika ucjenjuje Vladu time što imenovanje ravnatelja VSOA uvjetuje imenovanjima na upražnjena vojna i vojno diplomatska mjesta, oglasio se i Ured predsjednika.

U priopćenju se ni riječju ne osvrću na tvrdnje iz Vlade da je na djelu "ucjena predsjednika Zorana Milanovića".

Tvrdi se kako je sve dogovoreno i da se samo čeka ministra obrane da završi interne procedure oko imenovanja unutar vojske.

Zapravo je sva odgovornost prebačena na Vladu te se traži da pristane na Milanovićev zahtjev.

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

‘S obzirom na brojne medijske upite, Ured Predsjednika Republike obavještava javnost kako je - nakon niza razgovora i usuglašavanja proteklih tjedana - postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o imenovanju na redom važne dužnosti, pa i neke značajnije za redovno funkcioniranje sustava obrane te upravljanje i zapovijedanje u OSRH, nego što je to dužnost ravnatelja VSOA.

U razgovorima i konzultacijama postignuta je suglasnost oko imenovanja direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova. Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi kako je mora provesti.

Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta. Predsjednik Republike koji kao vrhovni zapovjednik OSRH odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u Oružanim snagama mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:11