NA ŠTETU EU FONDA

Ured europskog tužitelja otvorio novu istragu: Vlasnik obrta iz Istre sumnjiče za prevaru od 487.000 eura

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu donio je na zahtjev EPPO-a privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi

Ured Europskog javnog tužitelja, zgrada

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv vlasnika jednog obrta zbog sumnje na subvencijsku prijevaru u iznosu do 487.000 eura na štetu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, priopćio je danas EPPO.

Kako navode, osumnjičeni je, u vremenu od ožujka 2019. do studenoga 2021. godine, podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za bespovratnom potporom u iznosu od 560.080 eura, odnosno 4.2 milijuna kuna, od čega je 85% od ukupnog iznosa, 3.5 milijuna kuna, financirano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). Preostalih 15% ili 632.621,54 kuna financirano je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

"Osumnjičenik je, kako je utvrđeno tijekom izvida, priložio krivotvorenu ispravu Porezne uprave kojom se potvrđuje da nema duga prema državi Hrvatskoj, čime je lažno prikazao da ispunjava jedan od obveznih uvjeta prijave.

Vlasniku obrta je u jednom navratu isplaćena tražena subvencija u ukupnom iznosu od 221.835 eura (1.671.708,46 kuna), od čega je oko 190.000 eura (1.420.952,19 kuna) financirano iz europskih fondova.

Druga dva zahtjeva su odbijena i iznosi nisu isplaćeni jer je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju otkrila da osumnjičenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu donio je na zahtjev EPPO-a privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi, čime se osigurava naknada dijela štete nanesene financijskim interesima Europske unije i Državnom proračunu Republike Hrvatske", priopćio je EPPO.

Kako doznajemo, osumnjičen je vlasnik jednog obrta s područja Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49