TRAŽIO 120.000 EURA

Ured europskog javnog tužitelja optužio poljoprivrednika: Lagao da mu je kći u Hrvatskoj, pa varao na poticajima

Zbog statusa ‘mladi poljoprivrednik‘ koji je imala njegova kći, optuženik bi dobio dodatnih 121.764 eura poticaja

Ured Europskog javnog tužitelja

 Ranko Suvar/CROPIX

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu u ponedjeljak je podigao optužnicu protiv poljoprivrednika koji je zatražio potpore za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) upisano na njegovu kćer koja u to vrijeme nije živjela u Hrvatskoj niti je bila uključena u rad OPG-a.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je od 2018. do 2021. u ime OPG-a podnio dva zahtjeva za dobivanje bespovratnih sredstava iz hrvatskog Programa za ruralni razvoj, izvijestio je EPPO.

Izgledalo je da je obje prijave podnesene Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala njegova kći, koja je upisana kao vlasnica OPG-a. Istragom je, međutim, utvrđeno da je u vrijeme podnošenja zahtjeva ona već bila napustila Hrvatsku te da više nije bila uključena u djelatnost OPG-a.

Zbog statusa "mladi poljoprivrednik" koji je imala njegova kći temeljem ta dva zahtjeva predana u ime OPG-a optuženik bi dobio dodatnih 121.764 eura poticaja.

Bespovratna sredstva dodjeljivana su kao potpora ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, a sufinancirana su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) Unije po stopi od 85 posto te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 posto, izvijestio je EPPO.

Za kazneno djelo subvencijske prijevare predviđena je kazna zatvora do deset godina, a za krivotvorenje isprave do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:48