RUPA BEZ DNA

Upravnom vijeću MSU-a ravnateljica zabranila uvid u financije?!

Kontradiktorne izjave čelnika pokazuju da problem postoji, ali se ne rješava
Zagreb, 101209.Avenija Dubrovnik 17.Muzej suvremene umjetnosti (MSU).Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Petnaest mjeseci nakon što je Muzej suvremene umjetnosti otvoren, otkrilo se da klima ne radi, zbog čega stradavaju vrijedne umjetnine. Iz Grada poručuju da je problem riješen, ravnateljica Snježana Pintarić kaže da će problem uskoro biti riješen, a član Upravnog vijeća Božo Majstorović moli kolege da inzistiraju na popravku dok postoje garancijske obveze.

U suprotnom će to postati isključivo njihov problem ili u prijevodu: to će postati problem građana koji će morati izdvojiti dodatni novac za popravak.

Skandalozno poglavlje

Kontradiktorne izjave čelnih ljudi otkrivaju nešto mnogo ozbiljnije: problem postoji, ali se ne rješava, čime je otvoreno još jedno skandalozno poglavlje u povijesti Muzeja - u javnosti uglavnom poznatog po mučnim skandalima, dugotrajnoj gradnji i visokim troškovima.

U konačnoj bilanci cijena gradnje nove zgrade Muzeja popela se na 363,876.000 kuna bez PDV-a. Rashodi goleme zgrade iznose oko 25 milijuna kuna, što nije ni približno dovoljno za normalno funkcioniranje Muzeja.

Nema sumnje da je broj od 37 zaposlenika malen, ali nitko ne zna odakle će se pronaći novac za nova radna mjesta. Paralelno u javnost izlaze i detalji koji upućuju na neracionalno poslovanje.

Visoki troškovi

Primjerice, za tobogan Carstena Höllera izdvojeno je 35.000 eura. No, troškovi njegova održavanja godišnje iznose 35.000 kuna, a ravnateljica traži i 396.000 kuna za plaće četiri čuvara koji bi ga trebali nadgledati.

O iznosu od 396.000 kuna brojni kulturni prostori mogu sanjati, a u troškovima MSU to je sićušna stavka. Samo za catering u povodu izložbe Aleksandra Srneca, pak, izdvojeno je 50.000 kuna.

U Muzej je prošle godine upućena i komisija koja je provela nadzor nad zakonitošću rada. Tako je, među ostalim, ustvrdila da se nije poštovao Zakon o javnoj nabavi, a njen izvještaj o prihodima i rashodima ne podudaraju se s izvještajima MSU.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:19