POVJERENSTVO PREKORAČILO OVLASTI

UPRAVNI SUD PRIHVATIO I PLENKOVIĆEVU TUŽBU U 'SLUČAJU HELSINKI' I ova odluka donesena je u rekordnom roku

 
Andrej Plenković
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Upravni sud u Zagrebu prihvatio je danas i drugu tužbu premijera Andreja Plenkovića i ukinuo odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Helsinki.

Sud je nepravomoćno presudio da je Povjerenstvo prekoračilo svoje ovlasti jer nema pravo donositi odluke o tome da su dužnosnici povrijedili načela vjerodostojnog obnašanja dužnosti ako ta povreda nije povezana s nekim konkretnim oblikom sukoba interesa. Podsjetimo, Povjerenstvo je prošle godine donijelo odluku prema kojoj su premijer Plenković i četvoro njegovih sadašnjih i bivših ministara povrijedili načelo vjerodostojnog i transparentnog obnašanja dužnosti jer tome tijelu nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju iz koje bi bilo jasno tko je financirao put vladine delegacije na godišnju skupštinu Europske pučke stranke u Helsniki u studenom 2018.

Ovo je druga Plenkovićeva tužba koju je zagrebački Upravni sud prihvatio ovog mjeseca. Prije deset dana, 9. ožujka isti je sud prihvatio Plenkovićevu tužbu u kojoj je premijer osporavao odluku Povjerenstva u slučaju Pokaz.

Obje presude su nepravomoćne i Povjerenstvo će se na njih žaliti Visokom upravnom sudu koji je u dosadašnjim presudama zauzeo stajalište prema kojem Povjerenstvo ima zakonsko uporište odlučivati o povredi načela.

Zanimljivo je da je obje presude povodom Plenkovićevih tužbi zagrebački Upravni sud donio u rekordno brzom roku pozivajući se na zakonsku odredbu prema kojoj predmeti vezani uz sukob interesa spadaju u postupke hitne naravi koje sud mora riješit u roku od 60 dana.

Problem je međutim, što se ni zagrebački ni ostali upravni sudovi toga roka ne drže u drugim slučajevima u kojima dužnosnici tužbama pokušavaju osporiti odluke Povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 01:54