RASULO

Upozoravajuće pismo radnika ZTC-a: ‘Situacija je alarmantna, tvrtka je pred urušavanjem!‘

Upozoravajuće otvoreno pismo koje je potpisalo 66 radnika Zrakoplovno-tehničkog centra

Naši sugovornici kažu da bi tek tri protupožarna aviona Canadair mogla biti spremna za sezonu

 Davor Pongracic/Cropix

"Zrakoplovno-tehnički centar, jedina tvrtka u Hrvatskoj koja se, između ostalog, bavi održavanjem protupožarnih zrakoplova i ostalih letjelica kojim operira HRZ, nalazi se pred urušavanjem. Za nekoliko mjeseci doći će ljeto, a s njima i požari, a neće biti zrakoplova da ih ugase", stoji to u alarmantnom otvorenom pismu koje je potpisalo 66 radnika te tvrtke. Prema našim informacijama, najveći dio potpisnika po zanimanju su mehaničari, stoga jako dobro znaju hoće li avioni biti spremni za sljedeću protupožarnu sezonu. Naši sugovornici potvrđuju navode iz tog pisma te ističu kako bi u optimističnoj varijanti tek tri protupožarna aviona Canadair mogla biti spremna za predstojeću protupožarnu sezonu. Ta situacija sve ih više podsjeća na srpanj i kolovoz 2022. godine, kada zbog nesposobnosti Uprave avioni nisu na vrijeme bili spremni za protupožarnu sezonu te je u konačnici smijenjen tadašnji predsjednik Uprave Zdravko Klanac. "Tada je situacija bila dramatična, a bojimo se da bi sada moglo biti još gore", upozoravaju nas sugovornici.

Potpisnici otvorenog pisma vrlo detaljno iznose razloge koji su doveli do takvog stanja kompanije koja bi u svakoj državi bila od strateškog interesa, ali ne i u Hrvatskoj. "U maniri lošeg i nezainteresiranog gospodara, na čelo predsjednika uprave nikad se nije postavio čovjek s iskustvom iz realnog sektora, koji bi imao snage i volje provesti unutarnje uređenje tvrtke i dovesti strane zrakoplove. MORH je godinama postavljao umirovljene časnike, debelo potkapacitirane za taj posao. Nerijetko su to bili ljudi koji ne znaju engleski jezik, ili koji se čude kako visok račun za struju ima tvrtka. Ljude koji nisu u stanju donijeti vlastite odluke, nego redovito idu u MORH ‘po svoje mišljenje‘. Radi li se o namjernom i planskom gašenju tvrtke, ili čistoj nesposobnosti, ne znamo. Tvrtka nakon skoro 15 godina nije donijela sistematizaciju, pošten pravilnik o plaćama s jasnim i transparentnim uvjetima (trenutačno se plaće dijele prema ključu tko se kome više sviđa). Trenutačno, situacija je da je sustav održavanja zrakoplova pred urušavanjem". Zbog takvog stanja u kompaniji prije nekoliko tjedana mehaničari koji rade na protupožarnim avionima obustavili su rad. Dolazili su na posao, ali nisu radili. Ranije se oko 90 posto zaposlenih u anketi Sindikata izjasnilo za štrajk.

image
Davor Pongracic/Cropix

U pismu se nadalje posebno apostrofira sadašnji predsjednik Uprave ZTC-a Ivica Vidović, također jedan iz plejade umirovljenih časnika. "Predsjednik uprave dopustio je da mu kvazimenadžeri (koji se dovode zbog debelih političkih zaleđa), koji gledaju isključivo svoj interes, vode tvrtku, imaju potpunu slobodu prilikom kreiranja politike tvrtke, dodjeljivanja (sebi) plaća i nagrada (bez ikakvog pravilnika) i planiraju obujam radova bez kalkulacije isplativosti. Dovodi ljude na izmišljena i potpuno nepotrebna radna mjesta, za vrlo visoke plaće. Nije voljan istražiti brojne sumnjive financijske odluke i moguće malverzacije, koje prazne bazen mukotrpno zarađenim novcem. Radionice, opremljene i sposobne, kao u rijetko kojoj tvrtki u Hrvatskoj, zjape prazne, jer im nije sposoban donijeti posao". Radnici nadalje upozoravaju da, zahvaljujući takvom upravljanju, iz tvrtke odlaze kvalitetni mehaničari, inženjeri i ostali djelatnici, neposredno uključeni na rad na zrakoplovu. Prema neslužbenim informacijama, do danas su tijekom ove godine iz ZTC-a otišla četiri mehaničara, a još trojica su najavila odlazak ako se plaće ne urede Pravilnikom. Dodatni je problem to što iz tvrtke odlaze mehaničari ovlašteni za potpisivanje i odobravanje obavljenih radova.

image
Davor Pongracic/Cropix

Radnici u otvorenom pismu posebno naglašavaju problem plaća, koje su, prema njihovoj tvrdnji, "ne samo debelo ispod prosjeka u zrakoplovnoj industriji, nego su ispod prosjeka države, i ne osiguravaju dostojanstven život radnika i njihovih obitelji. Kako čovjek koji radi kao iskusni mehaničar na zrakoplovu Canadair ili Air Tractor, može imati plaću manju od 1000 eura neto, i biti zadovoljan?", ističe se u pismu. Pismo zaključuju vrlo upozoravajućom rečenicom: "Ljeto koje dolazi bit će izuzetno teško za našu obalu". U rješavanje situacije u ZTC-u uključio se ministar obrane Ivan Anušić. Početkom prosinca prošle godine obavio je razgovor s čelnikom Sindikata, kada je zaključeno da postoje "problemi u kontekstu funkcioniranja tvrtke". Osim toga, ministar je donio odluku o povećanju cijene rada za održavanje letjelice HRZ-a. No, iako se to najavljivalo, ZTC još uvijek nije vraćen među državne tvrtke od strateškog značenja. Prijedlog je, navodno, još uvijek u Vladinoj proceduri.

Iako je ministar još u prosincu zaključio da postoje "problemi u kontekstu funkcioniranja tvrtke", radnici u otvorenom pismu tvrde kako, kad je to u pitanju, ništa nije napravljeno.

image
Davor Pongracic/Cropix

Osim lošeg upravljanja kompanijom, radnici Upravi u najvećoj mjeri zamjeraju nespremnost za potpisivanje Kolektivnog ugovora i Pravilnika o plaćama. Dok u većini državnih tvrtki pregovori o Kolektivnom ugovoru traju nekoliko tjedana, u ZTC-u oni traju više od godinu dana, i ne nazire im se kraj. Kako saznajemo, Uprava radnicima nudi osnovicu od 940 eura, plus koeficijenti. No problem je to što Uprava tvrdi kako je riječ o neto iznosu, a sindikat da je to bruto iznos. U sindikatu inzistiraju da se Pravilnik o plaćama donese prije potpisa Kolektivnog ugovora, a Uprava želi suprotno. U odgovoru Uprave Jutarnjem listu stoji da se pregovori za sklapanje novog Kolektivnog ugovora redovito održavaju te kako se nakon postupka mirenja - u kojem su dogovorena materijalna prava radnika, i to božićnica i regres u iznosu po 200 eura i uskrsnica u iznosu 150 eura - potpisani novi protokoli o pregovaranju. "Od početka ove godine Uprava je u dogovoru sa sindikatom svim radnicima plaće podigla 20 posto. Uprava Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. u dobroj vjeri provodi pregovore o novom Kolektivnom ugovoru s predstavnicima Sindikata, stoga detalje ne možemo iznositi u javnost. Možemo istaknuti kako je Uprava predložila osnovicu i raspon koeficijenata koji će za sve radnike značiti znatan rast plaće", stoji u odgovoru Uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:22