SPAS OD BANKROTA

UPITNA REFORMA ZDRAVSTVA? Lalovac ne želi dati Vargi da sam upravlja sa 22 milijarde

Izdvajanje novca za zdravstvo iz državne riznice ministar financija uvjetovao s milijardu kuna uštede za rujanski rebalans proračuna
 Sandra Šimunovic / CROPIX

Baš kad se činilo da je sve gotovo za izlaz zdravstva iz riznice početkom 2015., razvoj događaja govori da će sve ostati tek na razini želja ministra zdravlja Siniše Varge. Naime, ovih dana, dok je Varga bio s premijerom u SAD-u, iz Ministarstva financija stiže faktički ‘odbijenica’ za izlaz iz riznice jer se taj korak povezuje s ispunjenjem nemogućeg cilja- smanjenjem zdravstvene potrošnje za dodatnu milijardu kuna kroz predstojeći rebalans proračuna.

Teški razgovor

Na razgovoru s ministrom financija Borisom Lalovcem bio je pomoćnik ministra zdravlja Davor Katavić, koji je inače autor prijedloga modela izlaza HZZO-a iz riznice i prednosti tog poteza. No, za sad iz ministarstva nema odgovora na mogući status quo sustava u riznici.

“Predstavnici Ministarstva saslušali su prijedloge vezane uz rebalans proračuna ali odgovor na njih može se očekivati tek kad se ministar Varga vrati s puta. Razgovori dvojice ministara na tu temu će se sigurno nastaviti o čemu ovisi i konačna odluka”, rekao nam je glasnogovornik Josip Jagić.

Obavezna ušteda

Najveće iznenađenje proizašlo iz razgovora u Ministarstvu financija je zahtjev da sustav zdravstva za predstojeći rebalans državnog proračuna predloži uštedu od oko milijarde kuna. U suprotnom nema ni izlaza HZZO-a iz riznice početkom sljedeće godine! To je dakako u potpunoj suprotnosti s onim što se predstavljalo kao ‘gotova stvar’, odnosno da će zdravstveni sustav početkom 2015. izaći iz riznice i da u predstojećem proračunu neće morati dodatno stezati remen.

Po novom , trebalo bi uštedjeti milijardu kuna ili sve ostaje po starom - u proračunu. Kako je bilo kakva ušteda u zdravstvu u ovom trenutku nemoguća jer ne treba zaboraviti da su bolnice i druge zdravstvene ustanove u prvih šest mjeseci već ‘proizvele’ 824 milijuna kuna gubitka, zaživi li ovaj zahtjev za uštedom može se reći da je projekt izlaza sustava iz riznice propao u cijelosti. Naime, u ovom trenutku samo za zdravstvenu zaštitu ( bez nakanada za porodiljski, onih za bolovanja ) izdvaja se u Hrvatskoj 472 eura po stanovniku.

Sanacije idu dalje

Izlaskom sustava iz riznice prema riječima Davora Katavića povećala bi se sredstva za lijekove i bolničku skrbi, osiguralo praćanje u zakonskim okvirima što potencijalno smanjuje nabavne cijene. Čak štoviše, u Ministarstvu su uvjereni da se više ne bi stvarali gubici. No, prema ovim najnovijim informacijama sve će ostati po starom a to znači da će sustav sanacijama pokrivati gubitke.

Razloga za odustajanje po svemu sudeći je proračunski deficit. Bez 22 milijarde zdravstvenih kuna u proračunu on bi bio još veći što si Vlada zbog europske kontrole prekomjernog deficita ne može priušiti. Manja masa kuna u proračunu proizvest će veći deficit, pa zdravstvo očito mora ostati u riznici.

Nedostatak novca

Naime, i do sad su se sredstva za zdravstvo koja redovito stižu iz doprinosa koristila za plaćenje prioritetnih računa i plaća drugih djelatnosti dok se riznica ne napuni nekim novim prihodima. Osim toga, zdravstvo nikad ne dobije iz riznice sve što mu po zakonu pripada.

2 milijarde za sanaciju nije plaćeno

Ministar Siniša Vraga računao na 2,2 mlijarde kuna koje su iz proračuna trebale stići za sanaciju bolnica još u lipnju, a kako stvari stoje teško da će se u ovoj godini ostvariti i ta isplata. Ne treba zaboraviti niti činjenicu da je po prvom ovogodišnjem rebalansu zdravstveni sustav trebao smanjiti rashode za oko 700 milijuna kuna premda se unaprijed znalo da će to biti nemoguće, poglavito jer se ušteda očekivala na porodiljskim naknadama i potrošnji za lijekove. Suprotno očekivanjima baš ta potrošnja je rasla u prvom djelu godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:22