OPASNO VRIJEME

Upaljen crveni meteoalarm za cijeli Jadran: Okransko jugo, poplavljene rive i više od 20 cm novog snijega u G. kotaru

U srijedu na kopnu postupno smirivanje, poslijepodne i djelomično razvedravanje, ali još u početku s oborinama

Olujno jugo i snijeg

 CROPIX/DHMZ

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) objavili su za utorak, 22. studenoga, crveno upozorenje za sve priobalne županije, upozorilo je u ponedjeljak navečer Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na sjevernom Jadranu i u gorju danas će biti većinom oblačno povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova, koji uz obalu mogu biti i jače izraženi. U gorju će padati snijeg, osobito u Gorskom kotaru, gdje će mjestimice napadati i više od 20 cm novog snijega. Puhat će jako i olujno jugo. Temperatura zraka u gorju od -1 do 5 °C. Uz obalu jutarnja između 7 i 11 °C, a najviša dnevna od 12 do 1 °C.

U Dalmaciji će biti promjenjivo i pretežno oblačno te vjetrovito. Povremeno će biti kiše, mjestimice i obilnijih pljuskova. Puhat će jako i olujno, mjestimice i orkansko jugo, a očekuju udari vjetra do 135 kilometar na sat, pa je ponegdje moguće i plavljenje riva. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna od 12 do 17 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i u obliku obilnih pljuskova. Puhat će jako, prema otvorenom moru i olujno jugo.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno, povremeno s kišom, osobito poslijepodne. U gorju ponegdje može biti susnježice i snijega. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, a najviša dnevna između 5 i 7 °C.

Malo viša temperatura zraka bit će na istoku Hrvatske, gdje će naoblačenje s kišom stići do sredine dana, pa se oborine biti uglavnom poslijepodne i navečer. Puhat će umjeren i jak jugoistočni vjetar."

"U srijedu na kopnu postupno smirivanje, poslijepodne i djelomično razvedravanje, ali još u početku s oborinama. U četvrtak i petak djelomice sunčano, ujutro i prijepodne s maglom i niskim oblacima uz hladna jutra.

U srijedu na Jadranu postupno razvedravanje, ali na srednjem i južnom dijelu još ponegdje kiša. U četvrtak i petak barem djelomice sunčano. U srijedu će jugo oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a od četvrtka vjetar većinom slab", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HAK: Jak vjetar otežava promet u Lici, u prekidu trajektne linije

Zbog jakog vjetra na DC1 Udbina-Gračac i na DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a u prekidu su brodske, trajektne i katamaranske linije, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub HAK).

Kolnici su mjestimice mokri, a ponegdje u unutrašnjosti ima magle.

Zbog vode na kolniku prekinut je promet na državnoj cesti DC75 Novigrad-Poreč kod Antenala i na dionicama DC36 Karlovac-Šišljavić u mjestu Koritinja, i Šišljavić-Pokupsko u mjestu Gradec Pokupski.

Zimski su uvjeti i zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama u Lici.

Prekinute trajektne linije

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta prekinute su trajektne i katamaranske linije

U Splitskom okružju: katamaranske linije Vis - Split; Jelsa - Bol - Split; Ubli - V. Luka - Hvar - Split. Trajektne linije Ubli - Vela Luka - Split; Split - Vela Luka - Ubli s polaskom iz Splita u 5 sati; is-Split; Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir (Soline). Brzobrodske linije iz Milne za Split preko Rogača; iz Splita za Rogač te polazak iz Rogača za Split u 15,30 sati; iz Splita za Rogač i Milnu te brodska linija Komiža-Biševo.
U Šibenskom okružju brodska linija 505 Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik

U Zadarskom okružju brodska linija Zadar - Preko. Kamaranske linije Brbinj - Božava - Zverinac - Sestrunj - Rivanj; Ist - Zapuntel - Brgulje - Molat - Zadar, Tajektna linija Biograd - Tkon, Brodskoj liniji Vrgada - Pakoštane Biograd.

U Riječkom okružju: katamaranske linije Mali Lošinj - Cres - Rijeka; Novalja - Rab - Rijeka. Trajektne linije Lopar - Valbiska; Porozina - Brestova; Prizna - Žigljen; Stinica-Mišnjak. Brodske linije Mali Lošinj - Unije - Susak i lovik-Mrtvaska.

U Dubrovačkom okružju trajektna linija Prapratno-Sobra.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:25