TIJELA NA PODU

Unutarnji nadzor u KB Sveti Duh utvrdio propuste: Šef patologije i pomoćnik obducenta dobili izvanredni otkaz!

Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh zgrožena je javno objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice, stoji u priopćenju

Klinička bolnica Sveti Duh.

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh smijenila je pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta, vezano za snimke od prije tri tjedna na kojima se vide tijela na podu patologije.

Iz bolnice tako navode da je ‘Istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor Bolnice ukazala na nesukladnost u izjavama odgovornih osoba - pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta, koji su prvotno izjavili da se "Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije" poštivao, a potom da se tijekom unatrag više od dva desetljeća "znalo događati da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice te da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta nažalost polažu na pod‘.

S druge strane, Jutarnji list je jučer došao u posjed pisma koje je pomoćnik obducenta Ivan M. poslao u Ministarstvo zdravstva, gdje je napisao da je dobio otkaz nakon 25 godina rada.

Također, napisao je da se znalo događati da tijela budu na podu jer kada nema mjesta u rashladnim uređajima. Osvrnuo se i na covid krizu kada je dnevno umiralo puno ljudi, zbog čega je po podu znalo biti i deset tijela u crnim vrećama. Naveo je kako nikad nitko iz Uprave, uključujući ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić, nije pitao gdje su sva ta tijela, s obzirom na kapacitete.

Iz bolnice su nakon snimki također kazali da je riječ o sabotaži, odnosno da je vjerojatno netko namjerno izvadio tijela i to snimio. Očito nije bilo tako jer je pomoćnik obducenta priznao da se zbog kapaciteta to znalo događati. Stoga čudi prijava DORH-u protiv nepoznatog počinitelja.

- Zgroženi javno objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju KBSD, pokrenuta je proceduru unutarnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih obitelji te uništavanja reputacije bolnice. Događaj koji je potresao javnost Uprava KBSD prijavila je Policijskoj upravi i DORH-u - kažu iz Bolnice.

Također, tvrde da ‘na tragu nepoštivanja Pravilnika koji su se evidentno povremeno događali‘, Uprava KBSD nije imala saznanja. Ipak i to se kosi s izjavama otpuštenog Ivana M. koji tvrdi da je upozoravao na probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:44