SKANDAL

Uništen spis ključan za aferu Tržnice Rijeka

Sporni spis uništen je još 2003. godine, a dokument o njegovu uništenju također ne postoji
 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Sudski spis Okružnoga privrednog suda u Rijeci pod brojem P-8750 iz 1992. godine, na temelju kojega je Općina Rijeka sklopila nagodbu s Tržnicama Rijeka u vlasništvu SDP-ova tajkuna Ivana Franolića, uništen je, tako da više nikada neće biti moguć uvid u taj predmet.

Iz toga se može zaključiti da je netko zainteresiran očito želio prikriti tragove toga posla.

Neugodno iznenađenje

Tako bi argumenti zbog kojih je Općina Rijeka pristala na nagodbu zauvijek mogli ostati tajna. Da je riječ o iznimno važnom spisu od kojega je krenula cijela povijest slučaja Tržnica Rijeka, potvrđuje i informacija da je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci također zatražilo uvid i presliku spisa, no dobili su odgovor da ga više nema, odnosno da je uništen, što ih je neugodno iznenadilo.

Nažalost, sudac Okružnoga privrednog suda koji je vodio predmet i prisustvovao nagodbi, umro je 1995. godine. Kako nam je službeno priopćeno na Trgovačkom sudu u Rijeci, taj je spis uništen još 2003. i ne postoji dokument o njegovu uništenju, nego samo rješenje iz kojega je vidljivo da je uništen u paketu sa spisima iz 1992. godine.

Temelj za sudsku nagodbu

Predsjednik Trgovačkog suda u Rijeci, Miljenko Kurobasa, izjavio je da se parnični spisi, a ne samo onaj o sporu Tržnica i Grada Rijeke, uništavaju nakon proteka deset godina od dana pravomoćnosti te da je sve učinjeno prema zakonu i uz nadzor Državnog arhiva.

- To se ne bi smjelo činiti i trebalo bi ih arhivirati. Mi odvjetnici također imamo obavezu čuvanja spisa, a ako se to čini, onda bi to trebalo promijeniti - izjavio je Veljko Miljević.

Potvrda da se radi o vrlo važnom spisu jest činjenica da je na temelju njega sklopljena sudska nagodba kojom je u zemljišnim knjigama upisano vlasništvo Grada Rijeke na zgradu ribarnice i tri paviljona tržnice. U zbirci isprava te nagodbe nema - postoji samo rješenje o izvršenju, koje se poziva na nagodbu.

Ni u jednoj rečenici ne vidi se zašto je Općina Rijeka sklopila nagodbu

Nagodbu od 3. srpnja 1992. pronašli smo u arhivu Trgovačkog suda u Rijeci. Sklopljena je u roku od pola sata i napisana na pola stranice papira. U točki 1 stoji da je Općina Rijeka vlasnik objekta tržnice. U točki 2 navodi se da će Tržnice Rijeka u roku od jednoga dana Općini Rijeka izdati tabularnu ispravu za upis vlasništva, koju će ako to ne učine u roku od jednoga dana zamijeniti nagodba. U točki 3, koja je ključna, Općina Rijeka obavezuje se da će iskorištavanje objekata na tržnici povjeriti Tržnicama Rijeka na temelju ugovora o koncesiji koji će se naknadno zaključiti. Dakle, ni iz jedne rečenice ne vidi se zašto je Općina Rijeka s Tržnicama sklopila nagodbu, ne spominje rok od 15 godina, poslije naveden u ugovoru iz 1993., niti da se će koncesija dodijeliti bez javnog natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:08