VELIKA ZBRKA

Unatoč odluci da sve škole prelaze na online nastavu, dio njih to ipak neće učiniti, doznajemo koje

Zagrebačke škole, potvrđuju nam u gradskoj upravi, slijedit će odluku donesenu na nacionalnoj razini
Učenici, ilustrativna fotografija
 Niksa Stipanicev/Cropix

Unatoč odluci donesenoj na nacionalnoj razini o prelasku svih učenika osnovnih i srednjih škola na online nastavu 4. i 5. studenoga radi prevencije širenja zaraze, koju je objavio premijer Andrej Plenković, sve se škole ipak neće držati zadanog pravila. Naime, škole čiji je osnivač Zadarska županija, a to su sve škole izvan grada Zadra, dobile su mogućnost organizirati nastavu uživo. Kako potvrđuju iz Ministarstva obrazovanja, nastavu uživo imat će i škole čiji je osnivač Grad Sisak te, djelomično, dvije škole čiji je osnivač Grad Čakovec.

Uz to, iz riječke gradske uprave Jutarnjem su potvrdili da će njihove škole osigurati prihvat učenika s teškoćama u razvoju ako roditelji to zatraže. S djecom s teškoćama u riječkim će školama raditi i pomoćnici u nastavi.

Zagrebačke škole, potvrđuju nam u gradskoj upravi, poslušat će odluku donesenu na nacionalnoj razini, što znači da će svi učenici provesti dva dana na online nastavi. No, dođe li do produljenja online nastave i nakon 8. studenoga, Zagreb ima novu varijantu.

- Ako dođe do potrebe produljenja online nastave i u tjednu od 8. studenoga, u škole će se vjerojatno vratiti učenici nižih razreda, dakle, od prvog do četvrtog, a viši će razredi nastaviti s online nastavom - kažu u Gradu.

Stožer civilne zaštite Zadarske županije donio je odluku da sve škole kojima je osnivač županija rade po modelu A, a na online nastavu mogu prijeći one škole u kojima je kritičnija epidemiološka situacija.

- Nema potrebe da sve škole imaju nastavu online ta dva dana, situacija kod nas nije toliko loša, imamo drugu najbolju incidenciju u zemlji - izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije. Ta je županija u četvrtak imala 201 oboljelog učenika, 205 u samoizolaciji te 34 zaražena djelatnika škola.

S druge strane, pojedine škole odlučile su se uz odobrenje stožera, i za drukčiju organizaciju. Primjerice, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Delnicama organizirat će nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda u školi, radit će i produženi boravak, a učenici predmetne nastave, od petog do osmog razreda, nastavu će 4. i 5. studenoga pratiti online.

U riječkim, pak, školama izlaze u susret roditeljima s djecom s teškoćama. Oni će u školama moći pratiti nastavu online uz pomoć asistenata. Također, u Centru za odgoj i obrazovanje te Centru za autizam osigurat će se prihvat djece čiji roditelji iskažu potrebu.

- Riječke osnovne škole posljednjih dana bilježe izrazito velik rast broja djece pozitivne na covid, ali i nastavnog i nenastavnog osoblja. Naime, od ukupno 1367 osnovaca koji su u samoizolaciji u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, čak 970 djece je iz osnovnih škola Grada Rijeke. - Na žalost, s obzirom na slabu procijepljenost, trenutna dinamika širenja virusa u osnovnim školama vrlo brzo može dovesti u pitanje cijeli sustav te se nadamo da ćemo ovom mjerom omogućiti normalan nastavak školske godine - kažu u gradskoj upravi.

A ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs upozorio je da povratka u normalan život neće biti, niti će škole moći normalno funkcionirati, sve dok se ne cijepi dovoljan broj građana.

- Neće se ovo moći zaustaviti, nećemo se moći vratiti u nekakav normalan život i škole neće moći funkcionirati kako bi trebale, stalno će nam netko biti u izolaciji, ako se dovoljan broj ljudi ne procijepi - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 11:09