DOZNAJEMO

Unatoč neradnom danu zbog izbora, pala je hrabra odluka: Za stotine učenika taj će dan biti radan

Agencija za obrazovanje potvrdila je da će se se velika državna natjecanja održati prema planu, što uključuje i famozni 17. travanj

Ilustracija

 Vojko Basic/CROPIX

Unatoč tomu što je srijeda, 17. travanj, neradni dan zbog odluke predsjednika Zorana Milanovića da se parlamentarni izbori održavaju usred tjedna, što znači da tada nema ni nastave, taj će dan za više od 800 učenika i nastavnika ipak biti radan.

Iz Agencije za odgoj i obrazovanje potvrđena nam je odluka po kojoj će se se četiri velika državna natjecanja održati točno prema unaprijed pripremljenom planu, što uključuje i famozni datum, 17. travnja.

Naime, u slučaju da su odustali od natjecanja u planiranim danima, generirali bi iznimno visok trošak, prvenstveno zbog već plaćenih hotela, prijevoza i ostalih troškova natjecanja.

Riječ je o državnim natjecanjima u koje je uključeno 373 učenika i 363 mentora. Natjecanja se održavaju u različitim gradovima, i to iz latinskog i grčkog, povijesti, fizike te područja likovnih umjetnosti i dizajna. Osim njih, izborni dan bit će radan i za 87 članova državnih povjerenstava, što ukupno broji 823 osobe.

Visoki troškovi

U Agenciji nam potvrđuju kako se natjecanja definitivno neće odgađati unatoč neradnom danu, budući da su unaprijed planirana. Promijenjen je datum samo jednog natjecanja (glazbe i plesa) koji će se umjesto od 17. do 21. travnja održati od 18. do 25. travnja.

Državno natjecanje iz latinskog i grčkog jezika održat će se tako od 15. do 17. travnja u Puli, gdje će se od 17 do 19. travnja održavati i državno natjecanje iz povijesti učenika osnovnih i srednjih škola. U Podgori se pak od 15 do 18. travnja održava natjecanje najboljih učenika iz fizike, dok se natjecanje i izložba učenika iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna održava od 15. do 17. travnja u Dubrovniku.

– Održavanje natjecanja u potpunosti je pripremljeno, provedena je javna nabava, organiziran je i plaćen smještaj u hotelima za učenike i mentore, kao i prijevoz sudionika natjecanja. Odgađanjem pripremljenih natjecanja, Agencija bi stvorila iznimno velike troškove prouzrokovane otkazivanjem već potpisanih ugovora za smještaj i prijevoz te provođenje novih postupaka javne nabave, objašnjavaju u Agenciji.

Budući da za 62. državno natjecanje učenika iz glazbe i plesa još nije provedena javna nabava, odlučeno je da se taj termin prilagodi novonastaloj situaciji, odnosno pomaknut će se za jedan dan.

U Agenciji naglašavaju da je planirano održavanje državnih natjecanja teško mijenjati zbog školskog kalendara prema kojem je ožujak rezerviran za provođenje nacionalnih ispita u osnovnim školama, a sredinom svibnja maturanti završavaju s nastavom. Inače, Agencija svake godine organizira 38 natjecanja i smotri prema vremeniku koji se donosi u studenom, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Naknadne promjene poremetile bi unaprijed planirani vremenik i došlo bi do preklapanja datuma održavanja pojedinih natjecanja, objašnjavaju u AZOO.

Glasanje van mjesta

Svi punoljetni sudionici natjecanja imat će mogućnost glasanja u mjestu u kojemu se zateknu na dan izbora. Uvjet je da do 6. travnja nadležnom upravnom tijelu pošalju zahtjev za privremeni upis birača izvan mjesta prebivališta.

HDZ-ov ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs još je prije tjedan dana kritizirao odluku o datumu parlamentarnih izbora, navodeći kako je ona za škole jako loša te da će iziskivati brojne reorganizacije, uključujući i potrebu odrade nastave.

- Škole neće raditi na dan izbora jer ne mogu raditi, ali nastava će se nadoknaditi jer se nastavni plan mora odraditi, rekao je ministar, upirući prst upravo na problematiku državnih natjecanja.

image

Radovan Fuchs

Darko Tomas/CROPIX

Također, Fuchs je tome dodao i problem „ogromne i već davno planirane informatičke konferencije u hotelu Solaris, koju treba pomicati“. Obavljene su javne nabave, što su znatni iznosi. Tu je 2000 sudionika, to se također pokušava riješiti, upozorio je.

Predsjednicu Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nadu Lovrić, upitali smo koliko problema stvara izborni (neradni) dan školama te hoće li se i pod kojim uvjetima nastava nadoknađivati.

- Odlukom o raspisivanju izbora na dan 17. travanj otvorila se polemika treba li se nastava nadoknaditi. Prilikom planiranja nastavne godine ovaj dan naravno nije predviđen kao neradni i može se dogoditi da prilikom realizacije godišnjeg plana i programa dio učenika - osobito onih završnih razreda srednjih škola - bude imalo određeni broj sati nastave manje od obaveznog, kaže Lovrić.

Prije svega, dodaje, treba provjeriti hoće li se moći realizirati nužan broj radnih dana i nastavnih sati nakon ove promjene. Ako je realizacija moguća, nadoknada sati nije potrebna. Druga je priča ako u redovitom izvođenju nastave ni na koji način neće biti moguće imati potreban broj nastavnih dana i sati, onda će biti nužno organizirati nadoknadu subotom, napominje predsjednica sindikata, uz podsjetnik da se rad subotom plaća dodatnih 25 posto, a naravno i prekovremeni rad jer, upozorava, nastavnici nisu ni na koji način odgovorni što je ovaj dan proglašen neradnim.

Sudske tužbe?

Iz sindikata zato pozivaju ravnatelje škola da ne organiziraju nastavu subotom, osim u slučaju prijeke potrebe te da svim angažiranim radnicima obračunaju i isplate i prekovremeni rad, i dodatak na rad subotom.

- Sve naše članove koji budu angažirani da rade nadoknadu nastave subotom zbog neradnog 17. travnja pozivamo da vode evidenciju radnog vremena i kopiraju Odluku ravnatelja o uvođenju nadoknade subotom te na kraju mjeseca dostave poslodavcu zahtjev za isplatu prekovremenih sati, kaže Lovrić, uz dodatan apel nastavnicima da prate je li im taj dodatni rad adekvatno plaćen.

Jer, u slučaju da nije, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama će za svoje članove pokrenuti postupke zaštite prava iz radnog odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:25