POZNATI PROFESOR

Umro Zlatko Šešelj, osnivač Privatne klasične gimnazije. Kći se od njega oprostila dirljivom porukom

U noći na subotu preminuo je profesor Zlatko Šešelj

Zlatko Šešelj

 Boris Kovačev/Cropix

U noći na subotu preminuo je profesor Zlatko Šešelj (Zagreb, 14. listopada 1952.), hrvatski klasični filolog i prevoditelj, ravnatelj nekadašnjeg Obrazovnog centra za jezike i zagrebačke javne Klasične gimnazije, osnivač i prvi ravnatelj Privatne klasične gimnazije (1996.), saborski zastupnik (2000.-2003.) te osnivač privatne Klasične osnovne škole (2022.).

Završio je zagrebačku Klasičnu gimnaziju, a potom Filozofski fakultet, na kojemu je od 1975. radio kao profesor grčkog i latinskog jezika. Dvije godine ranije bio je među osnivačima časopisa "Latina et Graeca", čiji je dugogodišnji glavni urednik.

Od profesora Šešelja oprostila se dirljivom porukom njegova kći Lana Šešelj Lučić:

Kažu znanstvenici da se prije odlaska sanjaju najljepša sjećanja, da se ponovo proživljavaju sretni trenuci i da se odlazi s osmjehom na srcu. U životu našeg tate takvih je trenutaka, hvala Bogu, bilo u izobilju.

Njegova vjera u ljude, njegova ljubav prema životu i vječni optimizam ovaj su svijet činili boljim mjestom, a kreativnost, intelekt i sposobnost da u ljudima budi strast za znanjem i osvajanjem svijeta, prvenstveno dobrotom, unio je dio njega u svaku osobu koja ga je poznavala.

Ako moram birati samo trenutak koji mu je um poklonio pred put, to je ovaj. Toplo ljeto, Radovljica, mama s tetom Katjom na kavi, gospodin Majer s fotoaparatom, a Maja i ja s najboljim tatom na svijetu u bazenu. Bezbrižni i puni života, svi redom.

Noćas je tata prešao rijeku Stiks i tiho i nenametljivo otplovio u vječnost.

Tata, Marko te moli da pozdraviš Herakla, ako ga sretneš, a Maja i ja te molimo da pozdraviš mamu.

Volimo te beskrajno.

U studenom 2016. veliki intervju s profesorom Šešeljem napravila je naša Mirjana Dugandžija, možete ga pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:47