SUĐENJE IDE KRAJU

Umirovljeni major JNA: ‘Nisam bio u Vukovaru u ljeto 1991. i zlostavljao logoraše. Znate što sam tad radio u Beogradu?‘

U četvrtak slijede završne riječi na suđenju bivšem majoru JNA za ratni zločin nad vukovarskim braniteljima i zatočenicima logora u Srbiji

Vojislav Medić

 Vlado Kos/Cropix

Suđenje umirovljenom majoru JNA Vojislavu Mediću na Županijskom sudu u Osijeku, za ratni zločin počinjen nad vukovarskim braniteljima zatočenima u srpskim koncentracijskim logorima nakon pada obrane Vukovara 18. studenoga 1991. godine, približilo se svom kraju. U četvrtak, 2. svibnja, tužiteljica Mirjana Zubčević iz Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i Tomislav Filaković, branitelj optuženog Medića, održat će završne govore nakon čega će u ovom kaznenom postupku biti donesena nepravomoćna presuda.

Izmijenjena optužnica

Na posljednjoj raspravi prije završnih govora, a nakon što je tužiteljica djelomično izmijenila optužnicu tako što je iz nje izbacila sedmero oštećenika, čime je smanjena količina kriminalnih djela koja se Mediću stavljaju na teret, optuženi je dopunio svoju obranu. Čvrsto je ostao pri argumentu da je žrtva zamjene identiteta, odnosno da on nije osoba koju su svjedoci, vukovarski branitelji, prepoznali kao svog ispitivača i zlostavljača u logorima. Podsjetimo, više vukovarskih branitelja, među kojima i izabrani saborski zastupnici DP-a Stipo Mlinarić Ćipe i Tomislav Josić, u svojim su iskazima naveli optuženog Medića kao osobu koja ih je u logorima ispitivala i zlostavljala. Svoje su tvrdnje dodatno potkrijepili izjavama da je riječ o istoj osobi koja je od kraja kolovoza do sredine rujna 1991. godine bile u Vukovaru, u stožeru Blage Zadre, kao izaslanik MUP-a RH koji je u Vukovar dopremio naoružanje te bio svojevrsni savjetnik u obrani grada. Medić od prvoga dana tvrdi da on nije u tom razdoblju bio u Vukovaru, za što je sudu već priložio brojnu službenu dokumentaciju s Vojnog suda u Beogradu na kojem je tijekom inkriminiranog razdoblja od kolovoza 1991. do kolovoza 1992. godine radio kao istražni vojni sudac.

Slučaj Kikaš

- Razumio sam izmijenjenu optužnicu, ali se i dalje ne smatram krivim. S obzirom na to da svi svjedoci tvrde da ih je u logorima ispitivala ista osoba koja je bila u stožeru Blage Zadre u Vukovaru u ljeto 1991. godine, dopunit ću svoju obranu svom dokumentacijom za razdoblje od 26. kolovoza do 14. rujna 1991. godine koja potvrđuje da sam ja u to vrijeme obavljao poslove istražnog vojnog suca u Beogradu i da nisam u to vrijeme bio niti sam mogao biti u Vukovaru - rekao je Medić koji je potom taksativno u zapisnik unosio sve radnje koje je u navedenom razdoblju obavljao kao istražni vojni sudac, pa tako i one vezane uz poznati slučaj Kikaš.

Riječ je predmetu protiv Antona Kikaša, kanadskog poduzetnika hrvatskog podrijetla, kojega je 31. kolovoza 1991. godine uhitila JNA kada je specijalnim letom aviona trebao dopremiti 18 tona oružja i streljiva za MUP RH i Zbor narodne garde. Medić je, kaže, bio istražni sudac JNA u tom predmetu, pa je sada na sudu izložio kako je od 2. do 13. rujna gotovo svakodnevno imao radnje u tom predmetu.

- Dana 2. rujna 1991. mi je isteklo dežurstvo, ali sam sačinio službenu zabilješku u svezi postupanja u slučaju Kikaš, kojega sam ispitivao tog poslijepodneva, a prethodno me tijekom prijepodneva Carinarnica izvijestila da moraju pustiti pilote - rekao je Medić, pobrojavši potom i ostale radnje iz tog predmeta koje je obavljao, kako kaže, do 13. rujna. Između ostalog, obavio je očevid na teretu iz Kikaševa aviona koji je bio na vojnom aerodromu Željava kod Bihaća te, nakon povratka iz Bihaća, očevid na samom avionu na aerodromu Batajnica. Zatim je nazočio Kikaševu intervjuu za jednu TV kuću, sastajao se s ljudima iz kanadskog veleposlanstva, primao Kikaševe odvjetnike, sačinjavao službene zabilješke o tim događajima... Paralelno s time, kako kaže, radio je i brojne druge sudske istražne poslove.

- Ove dokaze podupiru i svjedoci obrane. Svjedoci tvrde da sam od kraja kolovoza do 14. rujna bio u Vukovaru te da sam ja ista ta osoba koja ih je ispitivala u logorima. No, ovi dokazi potvrđuju da sam je sve to vrijeme bio u Beogradu - izjavio je Medić.

Fred Matić neće svjedočiti

Prije njegova iskaza sudsko vijeće odbilo je prijedlog njegove obrane da se izmijenjena optužnica pošalje na odlučivanje optužnom vijeću.

- Odbili smo taj prijedlog jer je iz optužnice ispušteno sedam oštećenika, ali nije promijenjen činjenični opis, nema novih radnji, ni novih oštećenika - rekao je Mirko Ljubičić, predsjednik sudskog vijeća koje je odbilo i prijedlog obrane za saslušanje dodatnih svjedoka, također bivših zatočenika logora u Srbiji, među kojima i Predraga Freda Matića, bivšeg ministra branitelja, koji je i sam bio vukovarski branitelj te zatočenik logora.

- Gospodin Matić je napisao knjigu "Ništa lažno" u kojoj detaljno ispituje događanja u logorima, pa tako i o ispitivačima, tko ih je provodio, tko je vršio zlostavljanja. Želimo da se analizira njegova knjiga te da se i njega ispita na sve okolnosti kako bi se izvršila kontrola iskaza ranijih svjedoka optužbe, a koji su poimence spomenuti u njegovoj knjizi - rekao je Filaković, čemu se tužiteljica usprotivila, smatrajući da su novi svjedoci predloženi u cilju odugovlačenja postupka. S time se složio i sud te je odbio prijedlog obrane.

Nezadovoljan činjenicom da se "odbijaju naši opravdani prijedlozi kakvi se u isto vrijeme optužbi dopuštaju", Filaković je ponovno zatražio izuzeće ovog sudskog vijeća, ali i predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana te svih sudaca ovog suda, ali sudsko vijeće je opet odbilo taj prijedlog kao nedopušten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:47