AFERA PLAŽA

Umag nije dobio rješenje o ukidanju koncesije koja je dana srpskom kralju šećera, najavio je pokretanje upravnog spora

‘Konačni rezultat svega je da će legalno izgrađeni hotel navodno ostati bez koncesije, a samo 100 m dalje će ostati 2,5 km okupirane i devastirane obale‘

Novoizgrađena plaža ispod hotela Petram još se uvijek oprema

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je prošli tjedan Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zbog davanja koncesije plaže na području Savudrije vlasnicima Petram Resorta odradilo nadzor u Gradu Umagu te nakon što je donijelo zaključak da tu koncesiju treba raskinuti, oglasio se i Grad Umag priopćenjem na svojim web stranicama.

Napisao je da rješenje resornog ministarstva nije dobio te da će iskoristiti svoje pravo i pokrenuti upravni spor.

- Odluku o koncesiji donijelo je Gradsko vijeće temeljem čl. 7. Zakona o koncesijama, što stoji i u čl. 52. Zakona o pomorskom dobru. Sve pripremne, tehničke i stručne radove temeljem čl. 7. Zakona o koncesijama izradilo je nadležno gradsko upravno tijelo. Ako i postoje nejasnoće u samoj proceduri koju je izradilo nadležno upravno tijelo, Grad Umag će po zaprimanju Rješenja nadležnog Ministarstva iskoristiti svoje pravo te pokrenuti upravni spor - rekao je Grad Umag.

- Slijedom navedenog, valja istaknuti kako gradonačelnik, kao zakonski predstavnik Grada, proceduralno sudjeluje u pripremnim radnjama te je, shodno tome, donio Obavijest o namjeri davanja koncesije. Savjetnica nadležnog gradskog upravnog odjela uvijek je u kontaktu sa županijskim odjelom i ostalim gradovima - istaknuto je u priopćenju Grada Umaga.

Grad je dodao da je gradonačelnik Umaga donio Obavijest o namjeri davanja koncesije istu kakvu je donio i IDS-ov gradonačelnik Poreča, odnosno gradonačelnici pojedinih gradova i općina.

- Sama Obavijest ima informativni karakter i dio je pripremnih radnji, dok je Odluku o koncesiji donijelo Gradsko vijeće, čija je članica i IDS-ovka Anja Žužić, i to je jedini valjani dokument za koncesiju. Ne vjerujemo da će bilo kakvo objašnjenje biti prihvaćeno od strane IDS-a Umag i njegovih „prijatelja“, jer su već dugi niz godina protiv javnog interesa i, u ovom konkretnom slučaju, izgradnje šetnice. Oni brane isključivo svoj osobni interes, kao i, čini se, interes utjecajnih pojedinaca, većinom stranih državljana koji su izgubili svoju „privatnu plažu“, kao i interes „velikog kapitala“, a što su dokazali na području bivše cementare koja je „okupirala“ 85 h zemlje i 2 km obale i plaže, bez da riječ progovore. Ti isti predstavnici IDS-a javno su sudjelovali u ometanju izgradnje šetnice, i to zajedno s nekolicinom stranih državljana koji su svojim automobilima ušli na šetnicu i pokušali zaustaviti gradnju - ustvrdio je Grad Umag.

- Ponavljamo, zaista zanimljivo od strane onih koji bi trebali braniti javni interes Grada Umaga. Konačni rezultat svega je da će legalno izgrađeni hotel navodno ostati bez koncesije, a samo 100 m dalje će ostati 2,5 km okupirane i devastirane obale, privatne plaže na koje Umažanke i Umažani ne mogu nogom stupiti. Ako je to uspjeh svih onih koji sada likuju, ovim im putem javno čestitamo na uspjehu, bravo IDS i „prijatelji“. No, Grad Umag će se, za razliku od vas, nastaviti boriti za svoje građane, u to ne sumnjajte - poručio je Grad Umag.

Posebno su reagirali na objave sa strane IDS-a, točnije gradske vijećnice Ane Žužić i saborske zastupnice Katarine Nemet koje su u Umagu održale ovaj tjedan konferenciju za novinare.

- Svima je u Umagu poznata činjenica da je IDS Umag oduvijek bio protiv svega onoga što Grad Umag gradi pa su tako, primjerice, bili protiv izgradnje vrtića u Murinama, protiv besplatnih vrtića za našu djecu, protiv izgradnje Doma za starije i nemoćne, protiv izgradnje srednje škole, a sada su, naravno, i protiv izgradnje šetnice. Konferencijom za medije Anja Žužić, predsjednica IDS-a Umag, i saborska zastupnica Katarina Nemet, kao pojačanje iz Novigrada, nažalost su pale vrlo nisko po pitanju političke, ljudske i stručne komunikacije zbog izrečenih laži, podmetanja, no najviše zbog temeljnog neznanja - rekao je Grad Umag.

- Poznato je da u današnje vrijeme gotovo svatko u javnom prostoru može štošta izgovoriti, a da pritom za navedeno ne snosi odgovornost. To je razlog zbog kojeg se gotovo nitko više ne želi baviti politikom. U svom dosadašnjem bavljenju politikom, gđe. Žužić i Nemet nisu svojim radom realizirale niti jedno konkretno djelo po kojem su prepoznate u zajednici u kojoj žive, stoga pozornost javnosti pokušavaju pridobiti neistinama.U zadnje se vrijeme u Umagu na razne načine pokušava zaustaviti gradnja umaške šetnice, točnije segmenta u Alberima, i to, zanimljivo (!), na potezu obale duljine cca 500 m koja je posljednjih 30 godina doslovce okupirana od, većinom, stranih državljana i koja se godinama koristila kao „privatna plaža“ tih istih stranih državljana koji u neposrednoj blizini imaju nelegalne objekte. Svima je poznata činjenica da građanima Umaga pristup nije bio omogućen, što će se dogoditi tek izgradnjom šetnice - zaključio je Grad Umag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:28